Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odbor u Skupštini Crne Gore podržao sporazum o granici sa BiH

BiH

Odbor u Skupštini Crne Gore

Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore podržao je danas Sporazum o državnoj granici Crne Gore sa Kosovom, kao i Ugovor o granici sa Bosnom i Hercegovinom, koji su potpisani u Beču 26. avgusta.

Ugovor o granici sa Bosnom i Hercegovinom podržan je jednoglasno od strane članova odbora, dok je za Sporazum o državnoj granici sa Kosovom glasalo sedam članova odbora, dok su dva člana bila uzdržana.

Pregovori u vezi sa razgraničenjem i utvrđivanjem državne granice između Crne Gore i Kosova počeli su u novembru 2012. godine, a završeni u junu ove godine. Na završnom sastanku komisija za granicu Crne Gore i Kosova, 8, 9. i 10. juna 2015. godine u Prištini, usaglašena su i parafirana sva granična dokumenta o razgraničenju i utvrđivanju granice između dvije države.

„Sporazum o državnoj granici doprinijeće punoj implementaciji zaključenih sporazuma o graničnim prelazima, sprovođenju utvrđenog režima pograničnog saobraćaja, prekograničnoj policijskoj saradnji i sprovođenju zajedničkih patrola u nadzoru državne granice i od posebnog značaja je za suzbijanje svih vidova prekograničnog kriminala“, navedeno je u Sporazumu o granici Crne Gore sa Kosovom.

Predstavnici opozicionih partija na Kosovu protive se predloženom Sporazumu o granici sa Crnom Gorom. Vlada Kosova je pozvala eksperte iz EU i Sjedinjenih Američkih Država, kako bi izvršili reviziju Sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom.

Vlada Crne Gore je nedavno izrazila spremnost za preispitivanje granice sa Kosovom, iako je u avgustu u Beču potpisano razgraničenje.

Milan Paunović, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, obrazlažući Sporazum o granici sa Kosovom, kao i o potencijalnom uključivanju eksperata EU i SAD u reviziju sporazuma, kazao je da samim činom potpisivanja ovog sporazuma u Beču „EU dala stav po tom pitanju“.

„Kada je u pitanju SAD, predsjednik Barack Obama je kazao da je ovo ‘istorijski sporazum’, a državni sekretar SAD-a John Kerry je istakao da ovaj sporazum treba da ostane. Treba imati strpljenja. Demokratija je proces sazrijevanja, moramo imati razumijevanja“, kazao je Paunović.

Pregovori u vezi sa razgraničenjem, utvrđivanjem granice i pripremama za zaključivanje međunarodnog ugovora o državnoj granici između Crne Gore i BiH, počeli su oktobra 2008. godine, a završeni maja 2014. godine. Na završnom sastanku komisija za granicu Crne Gore i BiH, 26. i 27. maja prošle godine u Sarajevu, usaglašena su i parafirana sva granična dokumenta od komisija i stručnih grupa.

Odbor za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore tokom prošlog mjeseca je podržao sporazume o granici Crne Gore sa Kosovom i BiH. Ove dokumente treba da verifikuje crnogorski parlament.