Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Od 26. do 28. januara

Odbor za vanjsku politiku britanskog parlamenta u posjeti BiH

brit parlament33

Ujedinjeno Kraljevstvo se snažno zalagalo za uspostavljanje mira na Balkanu i ima postojano naslijeđe u odbrani civila i čuvanju mira, stabilnosti i demokratije u Bosni i Hercegovini

Delegacija Odbora za vanjsku politiku parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva posjetit će Bosnu i Hercegovinu od 26 do 28. januara, saopćeno je Britanske ambasade u BiH.

Prethodnih mjeseci parlament Ujedinjenog Kraljevstva iskazao je snažan interes za situaciju u BiH, uključujući i održavanjem nekoliko tematskih debata i upućivanjem parlamentarnih pitanja vezanih za BiH. Tokom posjete BiH, delegacija će sagledati postojeću političku situaciju, regionalni kontekst i ulogu UK u pružanju podrške pozitivnim promjenama. Razgovaraće sa izabranim zvaničnicima, predstavnicima civilnog društva i lokalnih vlasti, te međunarodnim partnerima.

Tom Tugendhat, predsjedavajući Odbora za vanjsku politiku, rekao je:

“Ujedinjeno Kraljevstvo se snažno zalagalo za uspostavljanje mira na Balkanu i ima postojano naslijeđe u odbrani civila i čuvanju mira, stabilnosti i demokratije u Bosni i Hercegovini. Danas, zemlja se suočava sa najvećom prijetnjom zadnjih decenija. Naša posjeta će pomoći Odboru u razumijevanju šta je to što UK, i šira međunarodna zajednica, još mogu učiniti da pomognu.”