Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ratni zločini

Odbrana Mladića najavljuje mogućnost novog odgađanja žalbi zbog pandemije

ratko_mladic

Ranije ovog mjeseca Mladićev sin Darko Mladić je povodom zakazivanja iznošenja žalbi za medije izjavio kako nije siguran da se “do juna sve može pripremiti” s obzirom na to da advokati još ne mogu da posjete njegovog oca u pritvorskoj jedinici

Odbrana Ratka Mladića ne može demantovati niti potvrditi da li će biti održana ročišta 16. i 17. juna u Međunarodnom mehanizmu za krivične sudove (MMKS) na kojim je predviđeno izlaganje žalbi na prvostepenu presudu kojom je Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, javlja BIRN BiH.

Ranije ovog mjeseca Mladićev sin Darko Mladić je povodom zakazivanja iznošenja žalbi za medije izjavio kako nije siguran da se “do juna sve može pripremiti” s obzirom na to da advokati još ne mogu da posjete njegovog oca u pritvorskoj jedinici.

Prvobitno je iznošenje žalbi na prvostepenu presudu bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Mladiću bilo zakazano za 17. i 18. mart, ali je odgođeno zbog njegove operacije.

Mladić je operisan 28. marta ove godine, a ljekari su, kako je navedeno u saopćenju MMKS-a, zaključili da se on oporavlja dobro i da je razumno očekivati da je vrijeme od šest sedmica oporavka dovoljno.

Novi datumi za iznošenje žalbi na presudu zakazani su za 16. i 17. juni.

U razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu BiH (BIRN BiH) advokat iz Mladićevog tima odbrane Miodrag Stojanović kaže da se u međuvremenu desilo dosta stvari, poput Mladićeve operacije od koje se još uvijek oporavlja, ali i pojave pandemije koronavirusa.

– Mi objektivno nemamo mogućnost da ga posjetimo – navodi Stojanović i pojašnjava da je prije koronavirusa planirao da posjeti Mladića, no da kasnije nije bilo više ni letova, niti “povratka kući bez karantina”. Dodaje da, osim njega, i kolegi advokatu Branku Lukiću, koji se nalazi u Beogradu, također nije bilo omogućeno da fizički posjeti Mladića.

Stojanović ističe da se iz advokatskog tima u Haagu nalazi advokat Dragan Ivetić, no da on također ima ograničenja za posjete Mladiću, te da trenutno imaju samo kratku snimanu telefonsku komunikaciju sa svojim branjenikom.

Iako do ročišta ima još mjesec dana, Stojanović smatra da se može samo nagađati da li će se poboljšati uslovi i stvoriti pretpostavke da advokati posjete Mladića.

Ako se ništa ne promijeni, prema Stojanoviću, to predstavlja apsolutni razlog za ponovnu odgodu sjednice Žalbenog vijeća, te da će Odbrana tražiti odgodu za koju smatra da će sud prihvatiti.

– Ako se to izmijeni onda ćemo vidjeti sa Mladićem, da li su ispunjeni naši elementarni uslovi da možemo da nastupimo pred Žalbenim vijećem. Ja u ovom trenutku, kao dio tima Odbrane, ne mogu ni potvrditi, ni demantovati da li će to biti održano. Mi bismo u ovom trenutku bili za to da se ta sjednica odgodi iz ovih razloga ukoliko se nešto radikalno ne izmijeni i budemo u prilici da imamo uobičajenu i normalnu komunikaciju sa svojim branjenikom – dodaje Stojanović.

Iz MMKS-a su za BIRN BiH odgovorili kako je Žalbeno vijeće u tom predmetu naložilo da se žalbena rasprava održi 16. i 17. juna ove godine, s tim da se to može promijeniti, u slučaju da restrikcije u vezi s pandemijom koronavirusa onemoguće nužna putovanja ili samo održavanje sjednice iz nekih drugih razloga.

U ranijem saopćenju MMKS-a se navodi da mjere zabrane putovanja u Holandiji traju do 15. maja 2020. godine.

– Pritvorenici u Pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija (UN) mogu se konsultovati sa svojim advokatima putem pisane i telefonske privilegirane komunikacije – potvrdili su iz MMKS-a.

Mehanizam je ranije saopćio da će 29. maja biti održana statusna konferencija putem videokonferencije, a koju je Mladić pristao pratiti iz pritvorske jedinice.

Prema saopćenju, Mladić će imati pristup komunikaciji sa svojim braniocem prije i tokom statusne konferencije, te da bi za bilo kakve zahtjeve za komunikaciju Mladić trebao da podnese zahtjev registraru.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala iz 2017. godine, Mladić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, te osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Mladić je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, tražeći da on bude proglašen krivim i za genocid počinjen u još šest općina 1992. godine.

Iznošenje žalbi na presudu Mladiću već je ranije odgađano zbog izmjena u Žalbenom vijeću koje će donijeti konačnu presudu.

Prema ranijem planu, konačna presuda trebala je biti izrečena krajem ove godine.