MMKS

Odbrana Ratka Mladića traži da se on izmjesti u bolnicu

ratko_mladic

U svom podnesku Odbrana traži, objasnio je Lukić, da se reaguje na bilo kakav način

Odbrana Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) nepravosnažno osuđenog za genocid i druge zločine, insistira da se on prebaci u bolnicu van Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija (UN) u Haagu, kako bi dobio adekvatan medicinski tretman zbog stalnog pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja, dok registrar Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) u odgovoru na raniji zahtjev navodi da je zadovoljan medicinskom njegom, koju smatra adekvatnom i da brzo odgovara na Mladićeve zdravstvene potrebe.

Član Mladićeve Odbrane, advokat Branko Lukić je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazao da ne zna da li je njegov branjenik prebačen u bolnicu, ali da je “opštepoznato da se on nalazi u katastrofalnom stanju”.

Lukić je pojasnio da doktori iz Srbije sumnjaju na unutrašnje krvarenje, te da ljekari u Haagu “jednostavno ne reaguju”.

“Ne dobijamo čak ni izvještaje koje treba da dobijamo redovno, tako da nemamo pravi uvid, samo vidimo da nešto nije u redu, a iz dokumentacije, koja je već sad stara, vidi se da je stanje katastrofalno i smatramo da se svaki dan pogoršava. Zato smo i tražili da se liječi van Pritvorske jedinice pošto je očito da tamo ne dobija adekvatnu zdravstvenu zaštitu”, naglasio je on.

U svom podnesku Odbrana traži, objasnio je Lukić, da se reaguje na bilo kakav način, prvo da ga premjeste u bolnicu, te da je očito “da u Pritvorskoj jedinici nemaju ni znanja ni volje da ga liječe na pravi način”.

Član Mladićeve Odbrane, advokat Miodrag Stojanović je za BIRN BiH rekao da se Mladić trenutno nalazi u stacionaru u Pritvorskoj jedinici, gdje ima medicinski tretman.

Istakao je kako je “nešto novo” da Odbrana traži da se Mladić prebaci u bolnicu u Haagu, ali da je stalni zahtjev Odbrane njegovo izmještanje u Rusiju.

Stojanović je naveo kako se Mladićevo stanje komplikuje zato što “zarastanje tih rezova ne ide u željenom pravcu”.

“On je jako oslabio, smršao je, ne može da jede, anemija ga ruši, ne može da stoji, tako da je u jednom vrlo, vrlo ozbiljnom zdravstvenom stanju”, pojasnio je Stojanović.

Mladićev sin Darko Mladić u razgovoru za BIRN BiH je kazao da porodica stalno traži izmještanje u bolnicu, ali da do jučer kada su se čuli, nije bio premješten. On tvrdi da se zdravstveno stanje njegovog oca kontinuirano pogoršava, te da mjere koje se poduzimaju u Haagu, medicinski eksperti iz Srbije smatraju neadekvatnim.

U jednom od ranijih podnesaka Odbrana je ukazala na potrebu za Mladićevim stalnim boravkom u bolnici radi stabilizacije njegove anemije i zbog niskog nivoa hemoglobina još od 28. februara 2020. godine.

Također je navedeno da su medicinski stručnjaci iz Srbije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pregledali izvještaje registrara Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) i “ograničenu medicinsku dokumentaciju” koja je ustupljena Mladiću, njegovoj Odbrani i porodici.

Prema podnesku, ovi medicinski stručnjaci su saglasni da se nije obratila adekvatna pažnja na njegovu anemiju, te da je registrarov prijedlog liječenja neprikladan.

Također su se složili da je potrebna hitna hospitalizacija Mladića kako bi se utvrdili uzroci anemije, poput unutrašnjeg krvarenja, kao i da mu se obezbijedi transfuzija kako bi se “spriječio katastrofalan događaj”.

“Dramatični pad hemoglobina u kratkom vremenskom razdoblju je ozbiljan i potencijalno ukazuje na fatalno stanje i stoga zahtijeva hitnu pažnju”, složili su se medicinski stručnjaci, prema podnesku.

Oni su naglasili da bi svaka značajna anemija mogla biti razarajuća, čak i sa smrtnim ishodom, između ostalog, od moždanog i srčanog udara.

Istakli su i da bi terapiji koju je predložio registrar, čak i da nema krvarenja, bili potrebni mjeseci da se ispravi s obzirom na druge Mladićeve zdravstvene probleme.

“Odbrana je dobila neformalne i formalne, ali alarmantne informacije o daljnjem naglom padu nivoa hemoglobina Mladića na vrijednost 4,4, kao i da se tek sada provodi transfuzija koja je dio njegovog liječenja”, stoji u podnesku Odbrane od 5. juna ove godine.

Odbrana smatra da tako važne medicinske informacije nisu blagovremeno dostavljene ni Odbrani ni Žalbenom vijeću i zahtijevaju hitnu intervenciju.

“Registrar je dopustio da se zdravlje Mladića i stanje teške anemije i niskog hemoglobina pogoršavaju u stanje gore nego prije operacije, suprotno medicinskim savjetima koje je Odbrana dala, što predstavlja nepoštivanje pravde i medicinsko zanemarivanje”, navodi se u podnesku.

U podnesku od 6. juna registrar predlaže da se zahtjev Odbrane odbije.

“Uvjeren sam da registrar, Pritvorska jedinica i medicinski tim Pritvorske jedinice nisu propustili da objave medicinske informacije Mladićevoj Odbrani i da nisu propustili svoje obaveze dostavljanja informacija. U potpunosti sam zadovoljan time da je zdravstvena njega koju Mladić dobija adekvatna i usmjerena na brzo odgovaranje na bilo koju zdravstvenu potrebu koju ima”, navodi se u podnesku registrara Olufemija Eliasa.

I u jučerašnjem podnesku predsjedniku Mehanizma, Odbrana je zatražila trenutnu hospitalizaciju Mladića, potpuno otkrivanje medicinske dokumentacije i poduzimanje svih koraka za odgovarajuću medicinsku dijagnostiku i liječenje.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala Mladić je 2017. godine proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, te je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Mladić je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, tražeći da on bude proglašen krivim i za genocid počinjen u još šest općina 1992. godine.

Mladić je operisan 28. marta ove godine, a ljekari su, kako je navedeno iz MMKS-a, zaključili da se on oporavlja dobro.

Iznošenje žalbi na presudu Mladiću već je ranije odgađano zbog izmjena u Žalbenom vijeću, koje će donijeti konačnu presudu, ali i zbog pandemije koronavirusa. Prema ranijem planu, konačna presuda trebala je biti izrečena krajem ove godine, no zbog pandemije koronavirusa, završetak žalbenog postupka na suđenju Mladiću očekuje se u prvoj polovini 2021. godine, a presuda, čiji termin još uvijek nije potvrđen, trebala bi biti izrečena devet mjeseci nakon iznošenja žalbi.