Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odgođeno suđenje Šejli Turković

sejla-turkovic333

Početak novog suđenja Šejli Turković, koja se tereti za ugrožavanje sigurnosti sarajevskog advokata Izeta Baždarevića, odgođeno je danas u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS), a naredno ročište u ovom predmetu zakazano je za 19. decembar.

Kako je saopćila predsjedavajuća drugostepenog vijeća KSS-a Adisa Zahiragić, nisu se stekli uvjeti za otvaranje pretresa u ovom slučaju, s obzirom na to da je iz kancelarije advokata optužene Kerima Čelika Sud telefonski obaviješten da on zbog bolesti nije u mogućnosti pristupiti ranije zakazanom ročištu.

Također, u sudnici se nije pojavila ni optužena Turković, budući da, kako je rečeno, nije uredno obaviještena.

Do obnove postupka u ovom slučaju došlo je nakon što je KSS kao drugostepeni sud 15. septembra zbog nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja ukinuo presudu Općinskog suda Sarajevo (OSS) od 20. januara, kojom je Šejla Turković bila nepravomoćno osuđena na tri mjeseca uvjetno s rokom kušnje od jedne godine.

Optužnica Turković tereti za ugrožavanje sigurnosti advokata Baždarevića, odnosno upućivanje ozbiljnih prijetnji u zgradi Suda BiH 23. septembra 2011. godine, a u vezi sa suđenjem njenom suprugu Zijadu Turkoviću i drugima, optužujući advokata Baždarevića „da je nagovarao svjedoke da svjedoče protiv njenog supruga“.