Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Općinski sud

Odgođen početak suđenja Azri Miletić

azra miletic

Tužilac Sead Kreštalica je zbog toga zatražio da se ročište odgodi dok ne dobije spis zajedno s dokazima

Iako je bilo planirano, obnovljeno suđenje sutkinji Suda BiH Azri Miletić koja se tereti za primanje dara i drugih oblika koristi u sarajevskom Općinskom sudu nije počelo, jer Kantonalno tužilaštvo nije zaprimilo spis s dokazima.

Tužilac Sead Kreštalica je zbog toga zatražio da se ročište odgodi dok ne dobije spis zajedno s dokazima te je rekao da su se zbog toga obraćali Državnom tužilaštvu, zbog čega, kako kaže, Kantonalno tužilaštvo nije spremno za početak suđenja.

“Zaprimili smo dopis Tužilaštva BiH da su se obraćali Apelacionom vijeću Državnog suda da se dostave svi dokazi korišteni u postupku. Tužilaštvo BiH nas obavještava da imaju potrebu za konkretnim smjernicama i da su tražili od Vijeća da im ukažu na konkretne mjere od kojih zavisi zakonita odluka”, istakao je tužilac.

Najavio je kako će opet urgirati Državnom tužilaštvu, koje prema njegovim riječima, čeka određene smjernice i da se Općinski sud u ovom slučaju može obratiti Sudu BiH.

Braniteljica Jesenka Rešidović je podržala prijedlog Tužilaštva i navela da je Odbrana i ranije iznosila stav da nije postupano po zakonu kada je nadležnost prenesena na Općinski sud.

“S obzirom da je Sud BiH prenio nadležnost i ukinuo odluku zbog toga što postupak nije bio pravičan, samim tim isti Sud nije mogao potvrditi optužnicu. Jedino bi Kantonalno tužilaštvo bilo nadležno da prouči materijale i odluči se za podizanje optužnice, a da je Općinski sud nadležan na njeno potvrđivanje”, naglasila je braniteljica.

Navela je i da je Vrhovni sud Federacije BiH odbio prijedloge i prigovore, uz obrazloženje da pored Evropske konvencije, Odbrana nije iznijela nikakvu dodatnu dokumentaciju.

“Apelaciono vijeće se, donoseći odluku i prenoseći nadležnost, poziva na direktnu primjenu Evropske konvencije. Smatramo da je Evropsku konvenciju morao primijeniti i Vrhovni sud FBiH”, dodala je braniteljica.

Apelaciono vijeće Suda BiH je u aprilu ove godine otpremilo rješenje kojim se ukida presuda po kojoj je Miletić osuđena na dvije i po godine zatvora zbog primanja dara i drugih oblika koristi, te je dalje vođenje postupka preneseno na Općinski sud.

Miletić je prvostepenom presudom proglašena krivom da je primila dio obećanog dara preko posrednika S-1, u iznosu od najmanje 3.000 eura, radi pogodovanja u predmetu protiv Rame Brkića i Senada Šabića, dok je oslobođena optužbe za kršenje zakona od strane sudije.

Suđenje bi trebalo biti nastavljeno 29. novembra.