Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Odgođeno ročište u predmetu “Respiratori” jer jedan od optuženih ima simptome koronavirusa

Sarajevo: Dolazak na suđenje za aferu “Respiratori”
13.04.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Federalni premijer Fadil Novalic dolazi na sudjenje na Sud Bosne i Hercegovine zbog nabave 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Do sada su saslušani svjedoci odbrane optuženog federalnog premijera Fadila Novalića, a u srijedu je otpočelo saslušanje onih svjedoka koje je pozvala odbrana optuženog Fahrudina Solaka

Pred Sudom BiH jutros je trebalo biti održano ročište u predmetu “Fadil Novalić i drugi” u kojem se sudi optuženima koji su učestvovali u nabavci 100 respiratora ACM812 A kupljenih u aprilu 2020. godine za oko 10,5 miliona KM izdvojenih iz budžeta. Ročište je odgođeno, a novinari su to saznali tek po dolasku u Sud BiH gdje su  na prijavnici obaviješteni da suđenja u ovom predmetu danas neće biti.

S. DEGIRMENDŽIĆ

Na upit Fokusa o razlozima odgađanja ročišta čije je održavanje bilo najavljeno i na održanom ročištu u srijedu, a termin je stajao do jučer i na internetskoj stranici Suda BiH, iz ove pravosudne institucije su odgovorili:

– Današnje ročište je otkazano jer jedan od optuženih ima simptome virusa COVID-19, naveli su u odgovoru Fokusu iz Suda BiH, ne preciziravši o kojem od optuženih je riječ.

Podsjećamo, za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora sudi se federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudinu Solaku, direktoru firme “F.H. Srebrena malina” Fikretu Hodžiću, kao i samoj firmi, te federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad u službi.

Inače, ovaj postupak je u fazi saslušanja svjedoka odbrane optuženih. Do sada su saslušani svjedoci odbrane optuženog federalnog premijera Fadila Novalića, a u srijedu je otpočelo saslušanje onih svjedoka koje je pozvala odbrana optuženog Fahrudina Solaka. Danas je trebala svjedočiti Alma Bajramović, uposlenica FUCZ-a.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u februaru 2021. godine, što znači da traje već godinu i treći mjesec. S obzirom na to da je prije ročišta u srijedu u suđenju u ovom predmetu bila skoro jednomjesečna pauza, te da je od kraja maja najavljena još jedna pauza u skoro istom trajanju, kao i da je predviđeno saslušanje svjedoka koje namjeravaju pozvati odbrane ostalih optuženih, jasno je da će ovaj proces još potrajati.