Konferencija u Sarajevu

Giboi: EANA treba da stoji iza slobodnog novinarstva

giboi (1) fena

Smatra da EANA treba da stoji iza slobodnog novinarstva, te da će Upravni odbor nastaviti da radi na uslovima koji će biti postavljeni pred TASS za ponovni prijem u Alijansu

Jedna od osnovnih funkcija Evropske alijanse novinskih agencija (EANA) je da osigura da članovi EANA-e mogu obavljati svoj posao na najbolji mogući način – izjavio je generalni sekretar EANA-e Alexandru Ion Giboi na pres-konferenciji po okončanju proljetne konferencije i vanredne skupština EANA-e, čiji je domaćin od 11. do 13. maja u Sarajevu bila Federalna novinska agencija (FENA)

Na današnjoj vanrednoj generalnoj skupštini EANA-e razmatran je status ruske novinske agencije TASS unutar Alijanse u vezi sa agresijom Rusije na Ukrajinu i ulogom ruskih medija u tom ratu te je donesena odluka kojom je potvrđena suspenzija iz članstva ruskoj agenciji TASS.

-Tema konferencije EANA-e je povezana sa temom naše vanredne generalne skupštine. Osnovna funkcija EANA-e je da osigura da naši članovi mogu obavljati svoj novinarski posao na najvišem profesionalnom niovu. Kada to nije moguće osigurati, EANA mora donijeti teške odluke. Danas smo donijeli jednu takvu odluku, odnosno odlučili smo da suspendujemo rusku agenciju TASS. Ova odluka je usko vezana s glavnom temom jučerašnje konferencije pod nazivom činjenice i fikcija – naveo je Giboi.

Smatra da EANA treba da stoji iza slobodnog novinarstva, te da će Upravni odbor nastaviti da radi na uslovima koji će biti postavljeni pred TASS za ponovni prijem u Alijansu.

– Mislim da je ovo snažna poruka EANA-e za TASS i druge, te pokazuje našu podršku našoj članici, ukrajinskoj agenciji Ukrinform. Članice EANA-e u potpunosti razumiju kroz šta prolazi ta agencija, njeni novinari i ljudi u Ukrajini. Sarađujemo s Ukrinformom od početka agresije na Ukrajinu i nastavit ćemo pružati podršku toj agenciji i kolegama u Ukrajini. Kao zaključak, TASS je izbačen iz EANA-e i uslovi za njegov ponovni prijem u Alijansu će biti rigorozni – naveo je on i podvukao da rat u Ukrajini mora biti zaustavljen.

Zahvalio je na odličnoj organizaciji konferencije EANA-e u Sarajevu, te naglasio da je Sarajevo trebalo biti domaćin ovog događaja još prije dvije godine, ali da je bio odgođen zbog pandemije koronavirusa.

EANA okuplja vodeće novinske agencije iz većine evropskih zemalja, uključujući i neke globalno najuticajnije medije, poput francuskog AFP-a, njemačke agencije DPA, PA iz Velike Britanije, AA iz Turske. Federalna novinska agencija (FENA), koja je bila domaćin konferencije, jedina je agencija iz Bosne i Hercegovine koja je punopravna članica EANA-e od 2017. godine.

U pitanju je skup koji je po broju učesnika i uticaju kuća koje predstavljaju članice EANA-e, najveći medijski skup ikada organiziran u Bosni i Hercegovini.