Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potvrđeno u Sudu BiH

Odgođeno sutrašnje ročište u predmetu “Respiratori”

fadil-novalic-respiratori-pixsell 22

Nastavak suđenja iščekivao se s velikim zanimanjem, jer je svjedočenje trebao nastaviti Kristijan Marić, posrednik preko kojeg je Fikret Hodžić, vlasnik firme “FH Srebrena malina” nabavio 100 respiratora ACM812 A

Pred Sudom BiH sutra je trebalo biti nastavljeno suđenje u predmetu protiv optuženih koji su učestvovali u nabavci 100 respiratora ACM812 A kupljenih u aprilu prošle godine za 10,5 miliona KM, ali kako je potvrđeno za Fokus.ba u Sudu BiH, sutrašnje ročište otkazano je na zahtjev jednog od advokata odbrane.

S.DEGIRMENDŽIĆ

Sutrašnji nastavak suđenja iščekivao se s velikim zanimanjem, jer je svjedočenje trebao nastaviti Kristijan Marić, ekonomista iz Mostara, osnivač Mreže mladih poduzetnika iz Mostara i posrednik preko kojeg je Fikret Hodžić, vlasnik firme “FH Srebrena malina” nabavio 100 respiratora ACM812 A.

Ovog svjedoka sutra je trebala ispitati advokatica Fikreta Hodžića, Mirna Avdibegović, koja je ranije najavila da će imati brojna pitanja za ovog svjedoka, pogotovo jer kako je kazala “on je jedini svjedok koji inkriminira njenog branjenika”.

Kristian Marić je svjedok Tužilaštva BiH koji je tražio i dobio imunitet od krivičnog gonjenja . Ovaj svjedok je u svom iskazu tokom istrage o aferi “Respiratori”, a i svjedočeći prošle sedmice pred Sudom BiH kazao da je stvarna cijena 100 respiratora ACM812 A bila 1,5 miliona eura i da je s dobavljačima iz Kine dogovoreno da se napravi lažna faktura na iznos od 3,9 miliona eura!

Marić je tokom sporne nabavke 100 respiratora bio u stalnom kontaktu s Fikretom Hidžićem, zatim Bornom Cicerom, vlasnikom firme Exotrade iz Rijeke u Hrvatskoj, te s izvjesnim Dušanom iz Srbije čije prezime nije naveo, kao i sa Sanjom Lekić, vlasnicom firme “BTL Medical Montenegro” iz Crne Gore.

Cicero, Lekić, te Dušan, zajedno s Marićem, početkom pandemije korona virusa odlučili su ući u posao nabavke zaštitne opreme i medicinskih sredstava, te je prema svjedočenju Marića, Hodžić tako stupio u kontakt s njim.

Prvobitno je Hodžić preko ove trojke pokušao nabaviti respiratore HCVE003, ali je taj pokušaj propao, pa se ipak odlučio za nabavku respiratora ACM812 A, iako nijedan stručnjak za ta sredstva nije pitan o tome o kakvim respiratorima je riječ.

Marić je u svjedočenju prošle sedmice iznio podatak da je pregovore s Kinezima da se napiše duplo veća cijena za respiratore obavio Samir Cerić, saradnik Sanje Lekić koji živi u Londonu, i koji je prema Marićevim saznanjima za tu uslugu trebao dobiti 100.000 eura.

Marić je kazao da je to bio plan Sanje Lekić vlasnice firme “BTL Medical Montenegro” iz Crne Gore koja je duplom naplatom veće cijene za respiratore namijenjene FBiH trebala s razlikom iznosa od 2,4 miliona eura pokriti svoj dug prema srbijanskoj firmi Sinofarm, koja je odbila prihvatiti 200 respiratora koje je BTL nabavio za Srbiju i što je predmet sudskog spora u Crnoj Gori.

Za ovaj plan, tvrdi Kristian Marić, znao je i Fikret Hodžić vlasnik “FH Srebrena malina”.

Marić je kazao i da mu je Fikret Hodžić rekao da može osigurati još 20 miliona KM za nabavku još 200 respiratora ACM812A, a nakon što je uplaćen iznos za 100 onih koji su već stigli u BiH.

Za sada nije poznat datum nastavka suđenja u ovom predmetu i nastavak svjedočenja Kristiana Marića. Nakon što Marića ispitaju advokati optuženih, tužioci Tužilaštva BiH ponovo će imati pravo na eventualna dodatna pitanja, a kada bi u konačnici do kraja trebala biti rasvijetljena nabavka respiratora plaćenih 10,5 miliona KM,a koji se danas i ne koriste u bolnicama u FBIH, izuzev KCUS-a, koji ih je jedno vrijeme koristio u liječenju oboljelih od korona virusa, ali je njihovu daljnju upotrebu zaustavila istraga o namjeni ovih aparata koju vodi Tužilaštvo KS.

Podsjećamo, za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora sudi se federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku, direktoru firme “F.H. Srebrena malina” Fikretu Hodžiću, kao i samoj firmi, te federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad u službi.