Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

misli da zakoni za njega ne važe

Probio blokadu, lažno se predstavio, odbio pokazati dokumente: Znaš li ti ko sam ja?!

Sarajevo: Skup podrške uredniku Face televizije Senadu Hadžifejzoviću
29.05.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Stotinjak gradjana i medijskih radnika okupilo se ispred zgrade Bosmala u kojem se nalazi Face televizija u znak podrske njenom uredniku Senadu Hadzifejzovicu i slobodi medija u BiH.rPhoto: Armin Durgut/PIXSELL

Prema dokumentu MUP Kantona Sarajevo Dževad Mahmutović, zamjenika državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice prilikom zaustavljanja od strane uniformisanog policijskog službenika doslovno je kazao: “Ja sam tebi ministar i ja moram proći. Nećete dobiti ni jedan dokument na uvid“…

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo obratilo se službenim aktom Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH u kojem traže dostavljanje kompletnih ličnih podataka Dževada Mahmutovića, zamjenika državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice. Kako je vidljivo iz dokumenta koji je Fokus dobio iz izvora bliskih MUP-u KS, Mahmutović se nedavno vozio u službenom vozilu čiji se vozač oglušio na naredbu o obaveznom skretanju, nakon čega se lažno predstavio tvrdeći da je ministar, a prema izvještaju MUP-a, na naročito drzak način je odbio dati na uvid lične dokumente ovlaštenom policijskom službeniku.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

MUP KS je naveo da je do sporne situacije došlo 13. decembra kada su policijski službenici Jedinice za saobraćaj MUP-a KS postupali po planu saobraćajnog osiguranja trase kretanja predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, koji je tog dana boravio u posjeti BiH. U dokumentu MUP-a KS se navodi:

– Dana 13. decembra, oko 13 sati, ulicom Maršala Tita iz pravca Predsjedništva BiH u pravcu ulice Vrbanja kretalo se putničko motorno vozilo marke “WV Golf “registarskih oznaka A21 –J -924 , bijele boje bez obilježja na vozilu. Policijski službenik Jedinice za saobraćaj, vozaču pomenutog vozila dao je jasan znak desnom rukom da se vozilo nastavi kretati ulicom Hiseta što je isti odbio, te je nastavio kretanje vozilom u pravcu Vrbanja, gdje je zaustavljen i kontrolisan. Prilikom kontrole, policijski službenik je od vozača zatražio na uvid vozačku dozvolu i potvrdu o registraciji za pomenuto vozilo kojom je prilikom N.N. vozač policijskom službeniku na uvid dao potvrdu o registraciji za putničko motorno vozilo marke “WV Golf” registarskih oznaka A21-J-924, vlasništvo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice. N.N. lice koje je sjedilo na mjestu suvozača obratilo se policijskom službeniku riječima: “Znaš li ti ko sam ja? Ja sam tebi ministar i ja moram proći, a vozačku dozvolu nećeš dobiti na uvid”, te je od vozača uzeo vozačku dozvolu i ubacio u pretinac od vozila obraćajujući se policijskim službenicima riječima: “Nećete dobiti nijedan dokument na uvid”, nakon čega je izašao iz vozila te iz ruku policijskog službenika istrgnuo potvrdu o registraciji i istu ubacio kroz prozor u vozilo – navodi se u dokumentu MUP-a KS upućenom Minsitarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Dalje se navodi da je od navedenog N.N. lica na uvid zatražena lična karta.

– Isti ju je odbio dati, te je iz svoje ruke predočio akreditaciju. Prilikom pokazivanja akreditacije policijski službenik nije mogao vidjeti od kojeg je ministarstva izdata osim da ista glasi na ime i prezime Dževad Mahmutović, gdje je pomenuto lice reklo da ima imunitet i da mu ne mogu ništa. Zbog obaveza na saobraćajnom osiguranju policijski službenici na licu mjesta nisu mogli dovršiti započetu službenu radnju. S tim u vezi u cilju iniciranja prekršajnog postupka, a zbog počinjenog prekršaja iz člana 152. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH potrebno je da nam dostavite kompletne lične podatke vozača koji je pomenutog dana i vremena upravljao putničkim motornim vozilom marke “WV Golf”, kao i kompletne lične podatke o licu koje se kao putnik nalazilo u predmetnom vozilu, a zbog počinjenog prekršaja iz člana 8. Stav 2. i 5. Tačke a i f, Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, jer prema raspoloživim podacima utvrđeno je da gospodine Dževad Mahmutović nije ministar za ljudska prava i izbjeglice- zaključuje se u dokumentu iz MUP-a KS upućenom državnom Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice.

Glasnogovornik MUP-a KS Mirza Hadžiabdić potvrdio je za Fokus.ba da je dokument vjerodostojan i da je iz MUP-a KS upućen Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Pokušali smo danas kontaktirati i Dževada Mahmutovića kako bi nam pokušao “opravdati” svoje ponašanje i optužbe iz policije, ali se nije javljao ni na jedan od dostupnih brojeva. Zato je na Twitter profilu objavio dokument MUP-a KS koji je otišao u Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, te napisao – „Lažovčine“.

Zakon kaže da će se Dževad Mahmutović naći pred nadležnim sudom nakon što mu bude uručen prekršajni nalog, nakon čega može dokazivati da je bio “u pravu” u odnosu na ovlaštenog policijskog službenika.

Inače, Dževad Mahmutović se i ranije suočavao s optužbama da se neprimjerno ponašao prema policajcima prilikom kontrole službenog vozila u saobraćaju. Tada je sredinom augusta ove godine za N1 kazao da nije tačno da je prijetio policajcima kako su to prenijeli pojedini mediji, nego se pravdao time da je policajcu koji ga je svojevremeno zaustavio kazao “da će ga prijaviti jer nije imao oznaku na uniformi.”