Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Održivi povratak

Programima Vlade TK ove godine omogućen povratak 120 raseljenih osoba

vlada tk fena (1)

Ukupna ulaganja Vlade Tuzlanskog kantona za podršku raseljenih osoba i povratnika, rezultirala su smanjenjem broja raseljenih lica na području TK sa 9.338 u 2020. na 8.943 u 2021.

Podrška Vlade Tuzlanskog kantona tokom 2021. godine održivom povratku raseljenih osoba odvijala se istodobno u dva smjera, prvi je pomoć drugim nivoima vlasti u smislu intervencija u zonama povratka i kolektivnim centrima na ime izgradnje i adaptacije infrastrukturnih objekata, kao i readmisija ranjivih readmisiranih osoba, a drugi je subvencioniranje troškova električne energije, ogrijeva, i socijalnog stanodavanja, uz što su obezbjeđena i sredstva za zdravstveno osiguranje i troškove dženaza/sahrana za raseljene osobe, navodi se u danas usvojenoj Informaciji o efektima ulaganja za povratak iz Budžeta TK na području Republike Srpske i Tuzlanskog kantona u ovoj godini.

Realizirajući ove programe, Vlada TK i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak su kao pomoć općinama i gradovima povratka dodijelila ukupno 400.000 KM, od čega lokalnim zajednicama na području našeg kantona 285.360,89 KM, a općinama i gradovima u entitetu Republika Srpska 114.639,11 KM.

Kako je saopćeno nakon sjednice Vlade, realizovana je podrška za 32 infrastrukturna objekta u 15 gradova/općina, te je ovim projektima omogućen povratak 120 raseljenih osoba.

Uporedo s ovim programom podrške lokalnim zajednicama, realiziran je i program usmjeren ka pojedinačnim povratnicima. Za tu namjenu ukupno je plasirano 260.200 KM, od čega 119.500 KM za povratnike na područje TK, a 140.700,00 KM za povratnike na područje entiteta Republika Srpska. Ovim programom obuhvaćene su 83 porodice i to 38 porodica na području TK-a i 45 porodica na području entiteta Republika Srpska što je rezultiralo poboljšanjem egzistencijalnih uslova i održivog povratka za oko 240 povratnika.

U 2021. godini, zdravstveno osiguranje je uplaćeno za 1.406 raseljenih osoba, a uplaćena je i subvencija električne energije za 196 porodica koja borave u kolektivnim smještajima na području TK. Obezbjeđena su i sredstva za 122 porodice u svrhu nabavke po tri tone ogrjeva za raseljena lica koja borave u kolektivnim smještajima na području TK.

Također, u 2021. godini, odobrena je subvencija troškova za dženaze/sahrane 24 raseljene osobe.

-Ukupna ulaganja Vlade Tuzlanskog kantona za podršku raseljenih osoba i povratnika, rezultirala su smanjenjem broja raseljenih lica na području TK sa 9.338 u 2020. na 8.943 u 2021., što je manje za 395 raseljenu osobu, odnosno 4,23 posto. Konzistentna politika i konstantna ulaganja i podrška Ministarstva rezultirali su smanjenjem broja raseljenih lica na području TK-a sa 11.858 u 2015. godini na 8.943 osobe u 2021. godini (11 mjeseci), što je manje za 2915 raseljenih osoba za posmatrani period – saopćeno je iz Vlade TK.

Subvencioniranje dijela kamatne stope u privredi

Vlada TK donijela je Odluku o izmjenama i dopunama Programa za subvencioniranje dijela kamatne stope privrednim subjektima, sanaciju i restrukturiranje privrednih subjekata, pomoći privrednim subjektima u poteškoćama i kupovinu dionica ili udjela u privrednim društvima iz sredstava ostvarenih u procesu privatizacije i deponovanih kod Razvojne banke Federacije BIH (sredstva na ESCROW računu).

Izmjena je predložena jer postojećim programom nisu obuhvaćena sredstva za subvencioniranje kamatne stope u 2021. godini.

Vlada TK obezbijedila je sredstva za subvencioniranje kamatne stope u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2019. godinu sa Escrow računa u ukupnom iznosu od 1.000.000 KM. Nakon okončanja procedure za odabir banke krajem 2019. godine, Vlada TK i Ministarstvo privrede su potpisali Ugovor o pružanju usluga plasmana kreditnih sredstava uz subvencioniranje dijela kamatne stope/profitne marže privrednim subjektima s područja TK i Aneks II Ugovora s Bosna Bank International d.d. Sarajevo, kao najpovoljnije banke za plasman navedene kreditne linije po objavljenom javnom pozivu.

Kreditna linija omogućila je privrednicima dobijanje kredita s kamatnom stopom od 2,86 posto (koje u potpunosti subvencionira Vlada TK), grejs periodom do 12 mjeseci, rokom otplate od šest godina i troškom obrade kredita u iznosu od 0,39 posto. Privrednicima je bilo na raspolaganju 27.150.000 KM kreditnih sredstava, a Vlada će subvencionisati ukupan iznos od 1.000.000 KM aplikantima koji ispune uslove za subvencioniranje.

U skladu sa Ugovorom o pružanju usluga plasmana kreditnih sredstava uz subvencioniranje dijela kamatne stope i Pravilnikom o postupku odobravanja sredstava za subvencioniranje dijela kamatne stope privrednim subjektima sa područja TK u decembru ‘20. godine započeta je kvartalna isplata subvencija korisnicima kredita. Sredstva u iznosu od 170.000,00 KM koristit će se za subvencioniranje dijela kamatne stope u 2021. godini na odobrene kredite iz kreditne linije plasirane privrednim subjektima koji posluju na području Tuzlanskog kantona putem BBI d.d. Sarajevo.

Vlada je također donijela Odluku o odobravanju sredstava za subvencioniranja kamatne stope privrednim društvima u iznosu od 167.632 KM za ukupno 13 korisnika koji su redovno vršili povrat kredita.

Također, na sjednici je danas prihvaćena Informacija o aktuelnoj situaciji u vezi sa migrantima na prostoru TK za novembar 2021. godine. Tokom prošlog mjeseca službenici policije su pronašli i evidentirali 32 migranata, koji kod sebe nisu imali identifikacione dokumente ili potvrdu o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil. U odnosu na oktobar, kada je evidentirano njih 58, radi se o smanjenju broja evidentiranih migranata.

Tokom novembra najveći broj migranata evidentiran je iz Afganistana 18, Pakistana 12 i Alžira dva migranta. U ovom periodu evidentirana su tri krivična djela koja su počinili migranti i to: nanošenje teških tjelesnih povreda u pokušaju, paljevina i teška krađa.

Pored toga policijski službenici su, radeći na identifikaciji i pronalasku izvršilaca krivičnih djela iz ranijeg perioda, zadokumentovali jedno krivično djelo teška krađa, za koje postoje osnovi sumnje da ga je počinio migrant iz Alžira, o čemu je protiv tog migranta Kantonalnom Tužilaštvu dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Na današnjoj sjednici Vlada je između ostalog, Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine dodijelila 50.000 KM, na ime sufinansiranja programa naučno-istraživačkog rada.