Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Žurnal

Odgovor GRAS-u: Zašto ste pokvarene trolejbuse platili milion i 400.000 KM?

Feroelektro 1 (1)

Objavljujemo primjerak carinske isprave koju ste, sigurni smo, već imali priliku vidjeti, jer se mora nalaziti među dokumentacijom za nabavljene trolejbuse

“Uprava GRAS-a je iznenađena medijskom hajkom koja se vodi zbog nabavke polovnih trolejbusa bez pokušaja onih koji pišu da se upoznaju sa činjeničnim stanjem”, napisat će Uprava GRAS-a u svom saopćenju.

Kao što čitamo, Uprava kaže da se nismo ni pokušali upoznati sa činjeničnim stanjem, pritom ne demantirajući niti jedan jedini navod iz prethodna tri teksta koja je Žurnal objavio u vezi s javnom nabavkom rabljenih trolejbusa, a u kojima smo se vodili isključivo činjenicama i dokumentima.

Ukoliko zaista kako pišu mediji postoji mogućnost da se kvalitetan trolejbus s odgovarajućim garancijama i mogućnosti homologacije može nabaviti za 11.000 maraka uvjereni smo da će svaka Vlada, a i sama uprava GRAS-a rado obezbijediti sredstva kako bi se konačno riješilo godinama unazad zapostavljeno pitanje trolejbuskog saobraćaja”, navest će Uprava GRAS-a.

Prije svega ističemo da nikada nismo tvrdili da se takav trolejbus može nabaviti za 11.000 maraka, nego da carinske isprave pokazuju da je vrijednost nabavljenih trolejbusa oko 11.000 maraka po komadu.

Očekivali smo da ćete, iznoseći “činjenično stanje”, tvrdnje potkrijepiti odgovarajućim dokumentima. S obzirom na to da to niste uradili, ne preostaje nam ništa drugo nego da to uradimo mi. Objavljujemo primjerak carinske isprave koju ste, sigurni smo, već imali priliku vidjeti, jer se mora nalaziti među dokumentacijom za nabavljene trolejbuse.

Da kratko pojasnimo – jasno se vidi da je pošiljalac švicarska kompanija “Bernmobil”, a kupac firma “GN Company” d.o.o. Tuzla. Trolejbusi uvezeni preko GP Gradiška.

Obratimo pažnju na zaokružene stavke crvenom bojom.

U polju 42 piše “cijena naimenovanja” i tu stoji cifra 6.000. U Uputstvu Uprave za indirektno oporezivanje piše da se u ovo polje upisuje vrijednost iz fakture za robu prijavljenu u naimenovanju, u valuti iz prve potpodjele polja 22. Valuta u polju 22 je CHF – švicarski franak.

Naredno zaokruženo polje je polje broj 46 – “statistička vrijednost”. U ovom polju upisuje se vrijednost robe u bh. valuti, odnosno KM. Navedena vrijednost robe je 11.102,88 maraka.

Posljednje zaokruženo polje namijenjeno je obračunu indirektnih poreza. Na vrijednost robe se doda taksa i dobije se iznos od 11.282,88 maraka. PDV od 17% iznosi navedenih 1.918,09 maraka.

Dakle, prema carinskoj ispravi, vrijednost jednog komada trolejbusa je oko 11.000 maraka bez PDV-a, odnosno oko 13.000 maraka s PDV-om.

KVALITETNI TROLEJBUSI?

Ipak, posebnu pažnju posvetit ćemo sintagmi “kvalitetan trolejbus”. Svjesno ili ne, apsolutno ste ignorisali navode iz švicarskog “Bernmobila”, a koje smo nedavno objavili.

Podsjećamo, kako su nam iz “Bernmobila” u pismenom odgovoru naveli, trolejbusi su stavljeni van upotrebe 26. novembra 2018. godine.

„Devet vozila je bilo u voznom stanju, ali su imali tehničke nedostatke. Osam vozila je imalo velike tehničke nedostatke i nisu bili u voznom stanju“, pojasnili su za magazin Žurnal iz “Bernmobila”.

Ovaj podatak je možda i važniji od same carinske isprave i vrijednosti trolejbusa.

Dakle, platili ste po 100.000 maraka trolejbuse koji su rashodovani, koji su imali tehničke nedostatke, te neki uopće nisu bili u voznom stanju prije nego što ste ih kupili! O tome kad i na koji način su se doveli u vozno stanje ovaj put nećemo.

I da niste znali ovaj podatak, sigurni smo da ste znali za komisijski zaključak o prijemu četiri do tada isporučena vozila. Podsjetimo još jednom, komisija je tada navela da je pokrenuto samo jedno vozilo, te je nakon otvaranja zaštitnih krovnih poklopaca utvrđeno prisustvo velike količine korozije koja je napala elektronske upravljačke i pretvaračke ploče.

O kvaliteti vozila dovoljno govori i podatak da je jedno od sedam vozila isporučenih nakon prvog tendera više vremena provelo na servisu, nego u vožnji! Očito da nisu baš sva vozila, kako tvrdite, “svakodnevno na cestama Grada Sarajeva”.

Ako su u ovakvom stanju bili trolejbusi koji su kupljeni nakon prvog tendera, postavlja se pitanje u kakvom stanju su bili trolejbusi kupljeni nakon drugog tendera, s obzirom na to da su skoro godinu dana parkirani na otvorenom prostoru, na placu Feroelektra, u blizini Carinskog terminala u Sarajevu.

Takvim vozilima se hvalite i kažete da su trenutno “okosnica trolejbuskog saobraćaja u Sarajevu”(?!)

“Trolejbusi su uvezeni u BiH prije objave tendera”. “Trolejbuse vrijedne 155.000, GRAS kupio za milion i 400 hiljada KM”. “Trolejbusi su imali tehničke nedostatke, osam nije bilo u voznom stanju!”.

Navedene i mnoge druge činjenice koje smo objavili nismo objavili “iz osvete” ili zato što nam “nije u interesu da GRAS i Vlada Kantona Sarajevo zajedno djeluju u interesu građana”.

Naprotiv – ovo pišemo kako bismo javnosti prezentirali na koji način i na šta se troši javni novac, odnosno novac građana.

U vezi s tim, raduje nas najava Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo da će formirati tim stručnih ljudi koji će istražiti slučaj sporne nabavke trolejbusa.

Osim toga, a s obzirom na to da je, kako tvrdite, “GRAS kao i uvijek otvoren za sva pitanja”, očekujemo da, umjesto nas, VI javnosti prezentujete svu relevantnu dokumentaciju u vezi s nabavkom rabljenih trolejbusa – uključujući komisijske zaključke za prijem trolejbusa, fotografije koje su pritom nastale, a koje dokazuju stanje u kojem su trolejbusi bili, carinske isprave, fakture, dopise i molbe bivšeg v.d. direktora i radnika u vezi s provedenim javnim nabavkama trolejbusa, razloge zašto ste neposredno prije prijema vozila krajem 2019. godine smijenili šefa Sektora trolejbuskog saobraćaja, rukovodioca Održavanja trolejbuskog saobraćaja i v.d. direktora…

U suprotnom, to ćemo, kao i do sada, uraditi mi, poručuju iz Žurnala.