Globus

Jednogodišnji dječak

Najmlađi izliječeni pacijent od koronovirusa izašao iz bolnice

15/02/2020

Nadam se da će ostati zdrav i da će sva djeca u ovoj zemlji ostati zdrava - kazala je majka dječaka

Jednogodišnji dječak, najmlađi izliječeni pacijent od koronavirusa, u četvrtak je izašao iz bolnice, javila je u subotu kineska novinska agencija Xinhua.

Dječaka su primili u bolnicu 27. januara s jakim simpotima povraćanja i dijareje.

– Dječak je stariji malo više od godinu dana. Imao je i povišenu tjelesnu temperaturu i teško je disao – kazala je doktorica u dječijoj bolnici u Wuhanu Zheng Furong.

Nakon dva testiran u bolnicu nalazi dječaka su bili negativani na koronavirus. CT snimak pluća također je pokazao dobre nalaze.

– Povišenu temperaturu nema već tri dana što znači da može biti otpušten iz bolnice – rekla je doktorica.

Majka dječaka zahvalna je osoblju bolnice jer su ga izliječili.

– Tako sam uzbuđena i sretna. Zahvalna sam osoblju bolnice što su izliječili moje dijete. Bio je tako blizu smrti, a oni su ga izliječili. Veoma sam zahvalna. Ljekari kažu da je svaki dan sve bolji. Nadam se da će ostati zdrav i da će sva djeca u ovoj zemlji ostati zdrava – kazala je ona.

Broj novih smrtnih slučajeva u centralnoj provinciji Hubei, u epicentru epidemije virusom službenog naziva Covid-19, u petak je porastao za 139.

Većina novih smrtnih slučajeva, njih 107, bila je u Wuhanu, glavnom gradu pokrajine Hubei. Ukupno 1.123 osobe u Wuhanu do sada su umrle od koronavirusa.

Potvrđeno je i novih 2.641 zaraženih slučajeva širom Kine, čime je broj zaraženih porastao na 66.492.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.