Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ogromna šteta

Odgovorni šute nakon odrona u mjestu Bijela. Ribari: Nešto ribe je ostalo

bijela odron
Foto: Bljesak.info

Istraga je u toku, a informacije o uzrocima i prvim konkretnim koracima koji se poduzimaju, od poduzeća HP Investing d.o.o. Mostar, novinari Bljeska još nisu dobili komentar

Ogromna šteta nastala je u nesreći koja se u subotu, 6. aprila, dogodila u mostarskom naselju Bijela. Dvije osobe su povrijeđene, a razmjere materijalne štete su još uvijek nepoznate.

Istraga je u toku, a prve informacije o uzrocima i konkretnim koracima koji se poduzimaju, od poduzeća HP Investing d.o.o. Mostar, kojem je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona dodijelila koncesiju za eksploataciju mineralne sirovine tehničkog građevinskog kamena krečnjaka na ovom lokalitetu, novinari Bljeska još nisu dobili.

Grad zatražio očitovanje

Kako saznaje Bljesak.info, Grad Mostar je zatražio službeno očitovanje o ovoj nesreći, a novinari mostarskog portala su upite poslali i Vladi HNK, odnosno Ministarstvu privrede, koje je ovom poduzeću izdalo koncesiju uz jednokratnu naknadu u iznosu od 234.642,74 KM.

Velika šteta nanesena je i rijeci Bijeloj, koja je pregrađena na ovom lokalitetu, te su kako je za Bljesak.info potvrdio predsjednik Ribarskog društva USR Neretva 1933. Mostar, Neđad Selimotić, ribari dobili obećanje od investitora da će prvi koraci biti oslobađanje samog korita ove rijeke.

”Naš ribočuvar je odmah bio na licu mjesta, napravio je zapisnik šta se dogodilo, nakon čega je to preuzela policija, jer se za sad gore ne može prilaziti, dok je istraga u toku i dok uviđaj ne bude gotov. Nešto ribe je ostalo, međutim nisu to velike količine i trenutno tu ribu gore ne može niko ni uhvatiti. No, njoj se sada ništa ne može dogoditi, ona će preživjeti jer dotok vode postoji, tako da nije sve baš totalno zatvoreno. To su prve informacije koje smo imali s terena”, rekao je Selimotić za Bljesak.info.

Obećanje od investitora

Naveo je kako su odmah nakon nesreće kontaktirali i vlasnika ovog poduzeća, Hasu Pekušića, od kojeg su dobili obećanja kako će svu mehanizaciju okrenuti u čišćenje samog korita rijeke.

”Nikome nije drago što se ovo dogodilo. Investitor je član našeg društva te smo dobili obećanje kako će se uraditi sve moguće da se sanira napravljeno, te da se što skorije oslobodi taj put”, rekao je Selimotić i tvrdeći kako je i sam investitor pretrpio ogromnu štetu.

Inače, koncesija je ovom poduzeću dodijeljena 2016. godine na razdoblje od 21 godinu, a njome je obuhvaćena eksploatacija mineralne sirovine tehničkog građevinskog kamena u ukupnoj količini 836.516 m3.

Podsjećamo, u subotu u ranim večernjim satima, oko 18 i 30 sati, došlo je do aktiviranja, kada je velika količine kamena zbog miniranja kamenoloma završila u rijeci.

“Prilikom pada velika količina kamena je zatrpala automobile koji su se nalazili na cesti, dva automobila su završila u rijeci, dok se za jednim automobilom traga jer se ne zna nalazi li se pod odronom ili u vodi. Na sreću, automobili su u vlasništvu planinara koji u trenutku nesreće nisu bili u istim. Prema trenutnim informacijama ljudskih žrtava nema”, saopćeno je ranije iz FUCZ-a.

Povrijeđene su dvije osobe od kojih se jedna nalazila u čamcu koji je oboren prilikom pada odrona u rijeku i time prouzrokovao rast vodostaja i veliki val. Druga povrijeđena osoba se nalazila na obali u trenutku nesreće. Obje osobe su medicinski zbrinute.

Policija još uvijek osigurava mjesto nesreće, istraga je prekinuta zbog noći i nastavljena u nedjelju u ranim jutarnjim satima. Također, naselje Bijela je je u tom razdoblju ostalo bez električne energije.