BiH

VSTV

Odlazi Ružica Jukić, poznato ko će je zamijeniti

03/06/2020

Jukić je, podsjećamo, pažnju javnosti privukla agresivnim zastupanjem svojih stavova, koji su nerijetko bili i kontroverzni, te čestim sukobima sa neistomišljenicima, među kojima je bio i bivši ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, sa kojim je "nesuglasice" rješavala i sudskim putem

Dosadašnjoj potpredsjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Ružici Jukić istekao je mandat, a sudije kantonalnih i općinskih sudova iz Federacije BiH su glasanjem odlučile ko će zamijeniti Jukić i u naredne četiri godine biti član VSTV-a.

Faktor saznaje da je za novu članicu VSTV-a izabrana Sanela Gorušanović-Butigan, sutkinja Općinskog suda u Sarajevu koja tu dužnost obnaša od 2007. godine. Diplomirala je 1998. godine na Pravnom fakultetu u Sarajevu, a prije imenovanja u Općinski sud je dvije godine radila kao pripravnik u toj instituciji, a zatim šest godina kao sudski pomoćnik.

Gorušanović-Butigan je, prema našim informacijama, u utrci za mjesto u VSTV-u pobijedila Katicu Artuković, sutkinju Kantonalnog suda u Širokom Brijegu i dopredsjednicu Udruženja sudija FBiH.

Jukić je, podsjećamo, pažnju javnosti privukla agresivnim zastupanjem svojih stavova, koji su nerijetko bili i kontroverzni, te čestim sukobima sa neistomišljenicima, među kojima je bio i bivši ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, sa kojim je “nesuglasice” rješavala i sudskim putem.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.