Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

VSTV

Odlazi Ružica Jukić, poznato ko će je zamijeniti

jukic ruzica

Jukić je, podsjećamo, pažnju javnosti privukla agresivnim zastupanjem svojih stavova, koji su nerijetko bili i kontroverzni, te čestim sukobima sa neistomišljenicima, među kojima je bio i bivši ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, sa kojim je “nesuglasice” rješavala i sudskim putem

Dosadašnjoj potpredsjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Ružici Jukić istekao je mandat, a sudije kantonalnih i općinskih sudova iz Federacije BiH su glasanjem odlučile ko će zamijeniti Jukić i u naredne četiri godine biti član VSTV-a.

Faktor saznaje da je za novu članicu VSTV-a izabrana Sanela Gorušanović-Butigan, sutkinja Općinskog suda u Sarajevu koja tu dužnost obnaša od 2007. godine. Diplomirala je 1998. godine na Pravnom fakultetu u Sarajevu, a prije imenovanja u Općinski sud je dvije godine radila kao pripravnik u toj instituciji, a zatim šest godina kao sudski pomoćnik.

Gorušanović-Butigan je, prema našim informacijama, u utrci za mjesto u VSTV-u pobijedila Katicu Artuković, sutkinju Kantonalnog suda u Širokom Brijegu i dopredsjednicu Udruženja sudija FBiH.

Jukić je, podsjećamo, pažnju javnosti privukla agresivnim zastupanjem svojih stavova, koji su nerijetko bili i kontroverzni, te čestim sukobima sa neistomišljenicima, među kojima je bio i bivši ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, sa kojim je “nesuglasice” rješavala i sudskim putem.