Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dvodnevna sjednica

Odluka Ustavnog suda BiH o Dodikovoj apelaciji na čekanju

dodik33422

Mijan nije mogao precizirati kada će biti održana naredna sjednica tog suda, niti otkriti o kojim je to proceduralnim pitanjima bilo riječ kada je u pitanju Dodikova apelacija

Ustavni sud BiH odlučio je na dvodnevnoj sjednici u Sarajevu okončanoj danas, da će o zahtjevu koji je Ustavnom sudu podnio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine odlučiti na nekoj od narednih sjednica.

Proceduralna pitanja

Potvrdio je ovo u izjavi za Fokus Zvonko Mijan , registrar Ustavnog suda BiH.

-Ustavni sud BiH po pitanju zahtjeva gospodina Milorada Dodika razmotrio je nekoliko proceduralnih pitanja u skladu s pravilima Ustavnog suda i zaključeno je da će se o ovom zahtjevu odlučivati na nekoj od narednih plenarnih sjednica , prema rasporedu rada Ustavnog suda- kazao je on.

Mijan nije mogao precizirati kada će biti održana naredna sjednica tog suda, niti otkriti o kojim je to proceduralnim pitanjima bilo riječ kada je u pitanju Dodikova apelacija.

-Zaista ne možemo spekulirati, kada će biti održana naredna plenarna sjednica, jer je njihovo održavanje planirano svaka dva mjeseca,a kada će za svaku od tih sjednica biti utvrđen dnevni red znamo tek osam dana prije svake sjednice. Kada je riječ o tim proceduralnim pitanjima o kojima se raspravljalo u vezi sa zahtjevom gospodina Dodika, njih će Ustavni sud BiH pojasniti u odluci koju bude donosio. Ono što mogu reći u ovom trenutku jeste da su to neka pitanja koja nisu ništa posebno u odnosu na rad Ustavnog suda i ono što je utvrđeno pravilima Ustavnog suda- kazao je Mijan.

Zastava RS

Podsjećamo, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik podnio je apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine.

Dodik na ovaj način pokušava osporiti određene odredbe ovog zakona donesene 2004. godine, za koje navodi da ih je tada usvojila Parlamentarna skupština BiH, ali nije ih potvrdilo Predsjedništvo BiH, čime je, ocjenjuje on u zahtjevu, prekršen Ustav BiH.

Stoga je Dodik od Ustavnog suda BiH zatražio da provede postupak ocjene ustavnosti tog zakona i da ga ukine.

Suština Dodikovog zahtjeva odnosi se na to da su 2004. godine donesene izmjene Zakona o zastavi, a kojima je regulirano u kojim prilikama i gdje se sve smije isticati državna zastava.

Među tim odredbama je i ona da se “druge zastave iz Bosne i Hercegovine neće isticati zajedno sa zastavom BiH“. Osporavanjem ove odredbe Dodik u stvari želi ozakoniti isticanje zastave entiteta Republika Srpska u zgradi Predsjedništva BiH . On je već pokušao entitetsku zastavu isticati uz zastavu BiH u zgradi Predsjedništva BiH , no druga dvojica članova Predsjedništva BiH su se tome usprotivila ističući da je to kršenje zakona.

Apelacija Davora Dragičevića

Ustavni sud je obavio raspravu o apelaciji Davora Dragičevića podnesenoj zbog navodnog nepostojanja djelotvorne istrage u slučaju ubistva njegovog sina Davida Dragičevića, te je odlučio da će odluku i u tom predmetu donijeti na jednoj od narednih plenarnih sjednica.