novi skandal

Odluka VSTV-a o sukobu interesa jedna u nizu koja utiče na povjerenje javnosti

milan-tegeltija-vstv-foto-patria

Pojedini članovi VSTV-a, kaže on, postavili su se kao da su neprikosnoveni vladari u BiH i da nikome ne odgovaraju za svoj rad. Oni u prvom redu, smatra Šehić, treba da odgovaraju profesionalnoj zajednici u BiH

Članica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Monika Mijić je, nakon reagiranja Evropske komisije, povukla svoju kandidaturu za sudiju Ustavnog suda Federacije iako je nekoliko sedmica ranije VSTV donio stav da njena kandidatura ne predstavlja sukob interesa. Proces imenovanja koji traje već dvije godine utiče na povjerenje javnosti u rad ove krovne pravosudne institucije, smatraju stručnjaci.

Iz VSTV-a je objašnjeno da Mijić kandidaturu povlači “zbog očuvanja digniteta” VSTV-a, a ne pritiska i stava da se zbog imenovanja nalazi u sukobu interesa. Stručnjaci s kojima je razgovarala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kažu da VSTV sve češće donosi odluke u korist svojih članova i da reagira tek nakon pritiska javnosti ili međunarodnih organizacija.

“Simptomatično je to povlačenje kadidature, zašto se to uvijek radi nakon reakcija, evo predstavnika međunarodne zajednice ili nekih drugih predstavnika, što opet vidimo da se gubi i dalje kredibilitet i integritet VSTV-a kao institucije koja ima vrlo značajnu ulogu u uspostavljanju nezavisnog, funkcionalnog, profesionalnog pravosudnog sistema u BiH”, kaže pravni stručnjak Vehid Šehić za BIRN BiH.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija je na sjednici koja je održana jučer kazao da povlačenje kandidature nije urađeno zbog sukoba interesa, nego kako bi Mijić zaštitila dignitet Vijeća. On je rekao da nije sukob interesa da u isto vrijeme Mijić obnaša funkciju u VSTV-u i Ustavnom sudu Federacije. Ta odluka je jedna od nekoliko koje je VSTV donio u posljednje vrijeme u korist svojih članova, kažu sagovornici BIRN-a BiH.

Nedavno je BIRN BiH objavio istraživanje o tome kako je Tegeltija – mjesec dana nakon što je u tri arbitraže zaradio iznos zbog kojeg bi mogao prekršiti Smjernice za sprečavanje sukoba interesa – zatražio povećanje dozvoljene granice zarade od naknada za sudije i tužioce.

Tegeltija je rekao da Smjernice svakako predstavljaju “upućujući” dokument i nisu obavezne. Takvi stavovi utiču na povjerenje koje javnost ima u ovu instituciju, kažu iz međunarodnih organizacija koje prate rad pravosuđa u BiH.

U pismu Evropske komisije o imenovanju Monike Mijić – koje je jučer objavio online magazin Žurnal – jasno je navedeno da bi njeno imenovanje predstavljalo sukob interesa.

“Standardi integriteta se moraju rigorozno primjenjivati, posebno kod bilo kojeg imenovanja i procedura izbora. Važno je da se izbjegne čak i puka percepcija prednosti u odnosu na druge kandidate. Kandidat za poziciju koji jeste ili ostaje član tijela koje predlaže kandidate na tu poziciju, jeste sukob interesa”, navedeno je u pismu koje je Tegeltiji uputila Evropska komisija.

Šehić smatra da, ako se neko od članova VSTV-a kandiduje za sudiju Ustavnog suda, onda mora prethodno podnijeti ostavku u članstvu VSTV-a. Kaže da je za njega upitna uloga VSTV-a kod izbora sudija Ustavnog suda, jer se mora voditi računa o tome da u sastavu VSTV-a sada nema sudija Ustavnog suda.

Pojedini članovi VSTV-a, kaže on, postavili su se kao da su neprikosnoveni vladari u BiH i da nikome ne odgovaraju za svoj rad. Oni u prvom redu, smatra Šehić, treba da odgovaraju profesionalnoj zajednici u BiH.

Direktorica Transparency Internationala BiH (TI BiH) Ivana Korajlić kaže da ne zna odakle dolazi tumačenje da ova situacija nije sukob interesa ako se u Pravilniku o sukobu interesa članova VSTV-a jasno navodi da je “sukob interesa svaka situacija u kojoj član VSTV-a aplicira na poziciju u pravosuđu”. Pozivajući se na Pravilnik, Korajlić je navela da član Vijeća mora podnijeti ostavku na to mjesto prije trenutka apliciranja na neku od pozicija u pravosuđu.

Korajlić kaže da je dosta ranije trebalo raspravljati o mogućem sukobu interesa.

“Ono se trebalo pokrenuti onog trenutka kada je aplicirala, jer Pravilnik kaže da su članovi VSTV-a prilikom apliciranja na bilo koju funkciju dužni prije apliciranja podnijeti ostavku na mjesto člana Vijeća”, kaže Korajlić.

Na popunjavanje Ustavnog suda čeka se nekoliko godina, a na konačnom spisku je sada ostala 21 osoba i on je, kako je objašnjeno, proslijeđen predsjedniku Federacije na potvrđivanje.

BIRN BiH danas nije bio u prilici da dobije komentar od Milana Tegeltije.