Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odobren kredit od 4,5 miliona eura za projekat vodosnabdijevanja Visokog

aa_picture_20151017_6545870_web

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) dala je inicijalno odobrenje za državni kredit BiH u iznosu od 4,5 miliona eura za finansiranje projekta vodosnabdijevanja na području općine Visoko, javlja Anadolu Agency (AA).

“Uprava Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) dala je inicijalno odobrenje za državni kredit BiH u iznosu od 4,5 miliona eura za finansiranje projekta vodosnabdijevanja na području općine Visoko”, izjavio je Ian Brown, direktor predstavničkog ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) BiH.

Riječ je o važnom projektu za sve stanovnike visočke općine i njegovom realizacijom omogućit će se proširenje sistema vodosnabdijevanja na području općine Visoko za 50 posto, sa 21.000 na 33.000 stanovnika koje bi dobilo tekuću vodu. Od odobrenog kredita, 1,5 milion eura bit će odvojeno za rekonstrukciju postojeće vodovodne mreže, a time će se omogućiti smanjenje gubitaka vode, te će se postojećim potrošačima poboljšati kvaliteta snabdijevanja vode.

“Realizacijom projekta stanovnici Visokog imat će dvostruku korist, dakle, oni koji već imaju vodu, imat će bolju kvalitetu snadbijevanja, a 50 posto novih korisnika imat će pristup tekućoj vodi. Otplatu kredita za ovaj projekat garantirat će država Bosna i Hercegovina”, istakao je Brown.

Uvjeti državnog kredita u iznosu od 4,5 milona eura uključuju rok otplate od 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda i kamatnu stopu u iznosu šestomjesečnog EURIBOR-a plus 1 posto marže godišnje.

Amra Babić, načelnica Općine Visoko, izrazila je zadovoljstvo s obzirom da će ova sjajna vijest mnogo olakšati napore Općine i omogućiti realizaciju zacrtanih ciljeva u oblasti vodosnabdijevanja.

“Općini Visoko već je odobren koncept našeg plana i taj koncept otprilike iznosi oko 4,5 miliona eura, s tim da su tu planirana i grant sredstva do visine od 50 posto koja bi bila iskorištena za rješavanje pitanja izgradnje kolektora i izgradnje prečišćivača otpadnih voda. Riječ je o veoma povoljnim sredstvima i mislim da su ovo trenutno na bankarskom tržištu najpovoljnija sredstva koja se mogu pronaći. Paralelno ćemo raditi na tehničkoj pripremi tenderske dokumentacije, raspisivanju tendera i odabiru najpovoljnijih izvođača radova”, kazala je načelnica Babić.

U prethodne tri godine na području visočke općine urađeno je mnogo vodoistražnih radova i već su locirana mjesta na kojima će se raditi vodoistražni radovi i u narednoj godini. Pripremljena je tehnička dokumentacija koja je spremna za realizaciju, od idejnog do glavnog projekta vodosnabdijevanja Gračanice i Moštra, u smislu proširenja gradskog vodovodnog sistema na ova dva područja. Planirana je rekonstrukcija postojećih postrojenja na glavnom izvorištu Vrutak, na rezervoaru Pertac i dijela mreže koja se mora sanirati, te realizacija projekta vodovoda u Porječanima.

Nakon ratifikacije sporazuma od strane države, početak realizacije ovog velikog projekta na područje općine Visoko trebao bi biti u junu naredne godine, piše Anadolu Agency.