Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odobrena sredstva za projekat “Energetska efikasnost u objektima Vlade USK-a”

nuhic ministar

Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić i ministar građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša Unsko-sanskog kantona (USK) Tahir Nuhić danas su u Bihaću potpisali ugovor o dodjeli grant sredstava za implementaciju projekta „Energetska efikasnost u objektima Vlade USK-a“.

Odobrena sredstva će se koristiti za zamjenu stolarije na objektu zgrade Vlade USK-a , s ciljem smanjenja potrošnje energenata, što bi trebalo rezultirati uštedom u kantonalnom budžetu

Kantonalno ministarstvo je u julu ove godine, na osnovu javnog poziva objavljenog od resornog ministarstva FBiH, apliciralo za dodjelu sredstava sa ovim projektom, čija je vrijednost 50.000 KM.

Odobrena sredstva će se koristiti za zamjenu stolarije na objektu zgrade Vlade USK-a , s ciljem smanjenja potrošnje energenata, što bi trebalo rezultirati uštedom u kantonalnom budžetu. Bit će smanjeno i korištenje fosilnih goriva i ublažen proces globalnog zatopljenja putem reducirane emisije CO2 i drugih štetnih plinova u atmosferu, čime je dat doprinos zaštiti okoliša.

Neki od ciljeva su i povećanje energetske održivosti objekta kroz trajnost, kvalitetu i produžen životni vijek, kao i unapređenje implementacije federalnih i kantonalnih zakona, te podzakonskih akata o prostornom uređenju i građenju, kojima su definisani načini uštede energije, toplinska zaštita, te energetska svojstva, koja građevina mora posjedovati.