Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tegeltija sa šefom iz EBRD-a o prvom dobrovoljnom penzionom fonudu u RS-u

tegeltija zoran

Ministar finansija u Vladi RS-a Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Banjoj Luci sa šefom Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za BiH Ianom Brownom o realizaciji zajedničkih projekata sa ovom finansijskom institucijom.

Tegeltija je upoznao šefa Kancelarije EBRD-a sa naporima koje Vlada RS-a preduzima u vezi sa reformskim procesima, ali i postojećim i budućim zajedničkim projektima, prvenstveno u pogledu stvaranja povoljnih uslova za formiranje prvog dobrovoljnog penzijskog fonda.

Šef delegacije pohvalio je dosadašnje napore na tom planu, istakavši da pripremna faza osnivanja Društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom ide u skladu sa planovima, te da bi do kraja godine moglo doći do konkretizacije projekta koji bi trebao da doprinese unapređenju penzionog sistema u RS-u.

Delegacija Evropske banke za obnovu i razvoj iskazala je tokom današnjeg susreta zainteresovanost za podršku javnim preduzećima “Željeznice” i “Putevi”, a posebno su istakli i mogućnost za ulaganje u kompaniju “Alumina“, kako bi je učinili što konkurentijom, saopćeno je iz Ministarstva finansija RS-a.

Tokom susreta zajednički je ocijenjeno da je neprimjerena politizacija planiranih izmjena Zakona o akcizama, jer se to pitanje nalazi u reformskoj agendi i pratećim dokumentima, kao i u više ugovora za izgradnju autoputeva u BiH.