Odobrena sredstva za sanaciju samostana u Derventi

samostan_derventa_1201

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske (RS) izdvojit će 10.000 maraka za sanaciju samostana u Derventi.

Ugovor o projektu popravke krova i termoizolacije samostana u Derventi potpisali su danas ministar za izbjeglice i raseljena lica RS-a Davor Čordaš i provincijalna glavarica s.m. Mirjana Djaković uime Družbe sestara Milosrdnica sv. Vinka Paulskoga iz Sarajeva.

Ministar Čordaš je podsjetio da je u okviru Programa rješavanja problema raseljenih, izbjeglica i povratnika značajan dio sredstava namijenjen pružanju podrške projektima održivog povratka, s posebnim akcentom na obnovu vjerskih objekata.

– Obnova vjerskih objekata je veoma je važna za povratničku populaciju i mi nastojimo da već godinama pružimo podršku projektima održivog povratka putem izdvajanja značajnih sredstava za ove namjene – istakao je Čordaš, saopćeno je iz entitetskog resornog ministarstva.

Ovaj resor Vlade RS-a je, u okviru pružanja podrške projektima održivog povratka, u proteklih šest godina na prostoru Dervente za obnovu vjerskih objekata izdvojilo više od 350.000 KM.