slučaj "dženan memić"

Određen pritvor policajcu koji je ispitivao Alisu Mutap

baric josip (1)

Podsjetimo, Josip Barić, pripadnik Jedinice za saobraćajne istrage MUP-a Kantona Sarajevo, uhapšen je prije dva dana

Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor policajcu Josipu Bariću u sklopu istrage o smrti Dženana Memića, potvrdio je Ifet Feraget, advokat porodice Memić.

– Da, informacija je tačna! Po prijedlogu tužioca Ćazima Hasanspahića, sutkinja Hasija Mašović, koja je postupala u tom predmetu, usvojila je prijedlog za određivanje pritvora, a potom i odredila pritvor u trajanju od mjesec. To je za mene bilo i očekivano s obzirom da se radi o grupi za organizovani kriminal i da se dva lica evo skoro tri mjeseca nalaze u pritvoru – kazao je Feraget za Faktor.

Podsjetimo, Josip Barić, pripadnik Jedinice za saobraćajne istrage MUP-a Kantona Sarajevo, uhapšen je prije dva dana.

– Prvi rok od 24 sata bio je na raspolaganju Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), koja ga je lišila slobode po naredbi Tužilaštva BiH. Nakon toga je ispitan u Tužilaštvu BiH detaljno na sve okolnosti. Bit će vremena da komentarišemo njegove iskaze kada budu objelodanjeni. Meni su poznati njegovi iskazi iz ranijeg postupka – dodao je Feraget.

Jučer poslijepodne Barić je predat u nadležnost Suda BiH, koji je u roku od 24 sata održao ročište nakon čega je usvojen prijelog za određivanje jednomjesečnog pritvora.

Barić se tereti za organizovani kriminal u vezi sa protivpravnim posredovanjem i pomoći počiniocu nakon krivičnog djela. U pretresu kuće od Barića je oduzet mobitel, laptop, računarska jedinica.

Još uvijek do kraja nije razjašnjena uloga policajca Barića u slučaju Memić. Poznato je da je on sačinio dvije različite zabilješke o ispitivanju Alise Mutap, a ispostavit će se da je ona i dala različite izjave.

Tužilaštvo KS 2016. godine vodilo je istragu protiv nekoliko policajaca među kojima je i Barić ali osim težih disciplinskih prekršaja u postupanju Tužilaštvo nije utvrdilo krivično djelo i dalju istragu nisu ni provodili.

Policajac Barić je u noći 8. na 9. februar 2016. godine imao zadatak da izuzme i odjeću Dženana Memića i Alise Mutap, a među odjećom nije bilo Alisine majice niti je ona ikada vještačena.

Od februara 2021. godine u pritvoru su Hasan Dupovac, tadašnji šef saobraćajnih istraga MUP KS i Zijad Mutap, otac Alise Mutap koji se sumnjiče za organizirani krimina u vezi sa krivičnim djelom pomoć učinitelju nakon krivičnog djela i protizakonito posredovanje.