Sud BiH

Određen pritvor za devet osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti u Novoseocima

sud bih tuzilastvo

Radi se o zločinu počinjenom dana 21./22. septembra 1992. godine, kada su pripadnici VRS-a izvršili napad na navedeno selo

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor osumnjičenim za zločin protiv čovječnosti u Novoseocima u opštini Sokolac 1992. godine.

Pritvor je određen Milanu Tupajiću, Dragomiru Obradoviću, Momčilu Pajiću, Aleksi Gordiću, Miladinu Gaševiću, Momiru Kezunoviću, Branislavu Kezunoviću, Željku Gaševiću i Jadranku Šuki, saopšteno je iz Suda BiH.

Pritvor prema ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana, računajući od dana hapšenja osumnjičenih, odnosno do 16. oktobra ili do nove odluke Suda.

Osumnjičeni se terete za ubistvo 44 civila bošnjačke nacionalnosti i progon civilnog stanovništva.

“Osumnjičeni, koji su pod istragom, terete se za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu i nekadašnji su visoki dužnosnici Kriznog štaba Sokolac, vojske i policije, kao i izravni izvršitelji ubistava civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Novoseoci 1992. godine”, saopćili su ranije iz Tužilaštva BiH.

“Radi se o zločinu počinjenom dana 21./22. septembra 1992. godine, kada su pripadnici VRS-a izvršili napad na navedeno selo, te odvajanje muškaraca od žena i djece. Muškarci su nakon toga vojnim kamionima transportirani na lokaciju smetljišta na Ivan Polju, gdje su brutalno ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja, te zakopani na deponiji, dok su žene i djeca protjerani i transportirani na teritoriju Sarajeva. Među ubijenim osobama bilo je i malodobnih dječaka, kao i jedna žena koja je ubijena prilikom napada na selo. Najmlađa žrtva imala je 14, a najstarija 82 godine”, navedeno je iz Tužilaštva.