Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Služba za poslove sa strancima

Održan sastanak u Službi za poslove sa strancima na temu povećanog prisustva migranata u KS

IMG_sastanak 14.05.

Na zahtjev ministra i komesara, na sastanku je dogovoreno da će se uložiti dodatni napori, postaviti dodatne fizičke barijere i sigurnosne ograde oko privremenih prihvatnih centara, te angažovati dodatni broj sigurnosnog osoblja u cilju sprečavanja nelegalnog napuštanja privremenih prihvatnih centara od strane migranata

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Ismir Jusko, policijski komesar MUP-a Kantona Sarajevo, Nusret Selimović i Šef misije IOM-a u BiH Peter Van der Auweraert održali su danas sastanak u Službi za poslove sa strancima na temu aktuelne situacije povećanog prisustva migranata u Kantonu Sarajevo, kaže se u saopćenju za javnost i dodaje:

Na sastanku je izvršena analiza dosadašnjeg stanja bezbjednosti po pitanju povećanog prisustva migranata u Kantonu Sarajevo, stanja bezbjednosti u privremenim prihvatnim centrima Ušivak i Blažuj te preduzimanja mjera prema migrantima u uslovima prevencije COVID 19.

Konstatovano je da u zemljama okruženja postoji veliki broj migranata, te prema procjenama u Grčkoj se nalazi cca 100.000, a u Srbiji 7.000-8.000 migranata. Popuštanjem mjera prevencije COVID 19 i omogućavanjem njihovog slobodnog kretanja, očekuje se da će značajan broj ovih migranata krenuti preko Bosne i Hercegovine ka zemljama EU.

Istaknuta je odlična saradnja Službe za poslove sa strancima, MUP-a Kantona Sarajevo i Međunarodne organizacije za migracije u obezbjeđenju normalnog funkcionisanja privremenih prihvatnih centara na području Kantona Sarajevo.

Direktor Ujić je istakao da je u privremenim prihvatnim centrima Usivak i Blažuj trenutno smješteno 2.300 migranata, što predstavlja ozbiljan bezbjednosni izazov na području Kantona Sarajevo. Iako je migrantima ograničeno kretanje izvan privremenih prihvatnih centara, evidentan je problem nedozvoljenog napuštanja smještajnih kapaciteta i njihovo prisustvo u urbanim dijelovima grada.

Na zahtjev ministra i komesara, na sastanku je dogovoreno da će se uložiti dodatni napori, postaviti dodatne fizičke barijere i sigurnosne ograde oko privremenih prihvatnih centara, te angažovati dodatni broj sigurnosnog osoblja u cilju sprečavanja nelegalnog napuštanja privremenih prihvatnih centara od strane migranata.

MUP- Kantona Sarajevo će i dalje obezbjediti pojačano prisustvo pripadnika MUP-a u blizini dva privremena prihvatna centra Blažuj i Ušivak, što je od izuzetnog značaja za održavanje povoljne sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo.

Na kraju, sagovornici su se složili da će se nastaviti održavati redovni sastanci u cilju rješavanja svih otvorenih pitanja, te održavanja povoljne bezbjednosne situacije u kontekstu povećanog prisustva migranata u Kantonu Sarajevo.