BiH

sveti mjesec u muslimana

Održana prva ramazanska teravija, džamije potpuno prazne (FOTO)

12/04/2021
Istiklal džamija u Sarajevu (Foto: Anadolija)

Islamska zajednica je u skladu s epidemiološkim mjerama sprečavanja širenja koronavirusa koje su na snazi u određenoj zemlji, organizirala i teravih-namaze u džamijama u regiji

Večerašnjim zalaskom sunca nastupio je mubarek ramazan, mjesec posta muslimana. U skladu s tim, održana je i prva ramazanska teravija, večernja molitva muslimana u svetom mjesecu ramazanu.

Islamska zajednica je u skladu s epidemiološkim mjerama sprečavanja širenja koronavirusa koje su na snazi u određenoj zemlji, organizirala i teravih-namaze u džamijama u regiji. Džamije u Sarajevu su tokom večerašnje teravije bile potpuno prazne, što dokazuju i fotografije agencije Anadolija snimljene u Istiklal džamiji.

Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Post je naređen 2. godine po hidžri (624.). Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama, podsjetili su iz Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Mjesec ramazan je 9. mjesec islamskoga kalendara, koji nekad ima 29 a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno, postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.

U skladu sa trenutnom situacijom, pandemijom koronavirusa, vjerski život muslimana tokom mjeseca ramazana bit će u svakoj zemlji organizovan u skladu sa epidemiološkom situacijom i preporukama zdravstvenih vlasti.

Ovo je drugi ramazan zaredom koji muslimani dočekuju otkako je na snazi pandemija koronavirusa u svijetu.

Komentari

Autor: Anadolija

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.