Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Organizacija PROF komunikacije

Održana radionica škola fotografije i videozapisa za zeničke studente

Dodjela certifikata333

Studenti su učili o historiji nastanka fotografije, vrstama foto-aparata, vrstama i dijelovima objektiva, preduslovima dobre fotografije, poziranju, kao i o najčešćim pogreškama koje fotografi rade

Seminar, radionica i izložba “Naša škola fotografije i videozapisa – moćno sredstvo vizualne komunikacije“ u organizaciji PROF komunikacija iz Sarajeva održana je 21. i 22. decembra na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici.

Radionicu su vodili sarajevski fotograf Ensad Adilović-Kinez i Alisa Vrabac, komunikologinja i koordinatorica projekta. Na seminaru je učestvovalo 20 studenata sa gotovo svih fakulteta Univerziteta u Zenici.

“Po Ruthu Schwanzeru svijet poimamo 78 posto putem vida, 13 posto putem sluha, tri posto putem opipa, tri posto putem mirisa i tri posto putem okusa. Zapamtimo 40 posto onoga što vidimo, no samo 20 posto onoga što čujemo. Ako je to zaista tako, onda su ove statistike najbolji dokaz zašto su potrebne edukacije na temu vizualnih komunikacija”, rekla je Alisa Vrabac, koordinatorica projekta PROF komunikacija.

Studenti su učili o historiji nastanka fotografije, vrstama foto-aparata, vrstama i dijelovima objektiva, preduslovima dobre fotografije, poziranju, kao i o najčešćim pogreškama koje fotografi rade. Drugog dana seminara, polaznici su praktično vježbali ono što su učili tokom prvog dana seminara.

Pobjednička fotografija Lamije Šehić

Pored toga, dobili su zadatak da urade fotografije na temu „Razglednice Zenice“ ili „Ljepota“, te je sa tim fotografijama napravljena izložba na kojoj su mladi fotografi prisutnima obrazložili vlastitu fotografiju, a od voditelja seminara su zauzvrat dobili osvrt, stručno mišljenje i aplauz. Također, u toku drugog dana seminara, studenti su kroz rad u grupama radili vježbu produkt fotografije, a rezultati vježbe su pokazali iznimni talenat i krativnost mladih Bosanaca i Hercegovaca.

Najbolji su bili: prvo mjesto Lamija Šehić (Zenicaisontheroadagain), drugo mjesto Ajla Mrkaljević (Tamo gdje ljubav počinje), treće mjesto Kimeta Delić (Time's up!), a za posebno izraženu kreativnost su nagrađene Ajla Krkić (Proljeće u Zenici) i Ajla Adilović (Ja upitah žuti cvijet).

Oni su dobili prigodne poklon pakete prijatelja projekta, dok su svi učesnici dobili certifikate o učestvovanju i uspješno završenom seminaru.

Slika drugoplasirane Ajle Mrkaljević

Cilj projekta je promoviranje fotografije i videa kao dijela tehničke kulture među mladima i pružanje prilike mladima da steknu vještine koje su tražene na tržištu rada, kao i da korisno provedu svoje slobodno vrijeme. Seminar je pomogao onima kojima fotografija nije primarna djelatnost, a čiji će ih profesionalni pozivi i poslovi dovesti u situaciju da moraju poznavati osnove kvalitetnog fotografiranja kao što su primjerice novinari i djelatnici u odnosima s javnošću.

Seminar je za polaznike bio besplatan, zahvaljujući podršci Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

Kimeta Delić je svojom fotografijom osvojila treće mjesto

Menadžment Univerziteta u Zenici je odmah prepoznao ovaj projekat kao veoma koristan i dao podršku njegovoj realizaciji.

„Na seminaru su učestvovali studenti Ekonomskog, Filozofskog, Mašinskog i Pravnog fakulteta. S obzirom na tehnološki napredak, svaka profesija zahtijeva odlično poznavanje različitih tehnika, a vještina fotografisanja je nešto što će svakom poslodavcu privući pažnju. Zbog toga je menadžment Univerziteta u Zenici prepoznao ovaj seminar kao veoma koristan za naše studente“, rekla je Derviša Zahirović, stručna saradnica za informisanje Univerziteta u Zenici.