Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Održana sjednica Federalnog štaba civilne zaštite

federalni stab civilne zastite

Na današnjoj sjednici Federalnog štaba civilne zaštite, kojom je predsjedavala zapovjednica Jelka Milićević, prihvaćeni su izvještaji o radu Federalnog štaba civilne zaštite i Federalne komisije za procjenu šteta za 2015. godinu i procjene šteta od poplava na području Unsko-sanskog kantona. Izvještaji će biti proslijeđeni Vladi FBiH na konačno usvajanje.

Usvojen je Program aktivnosti Federalnog štaba civilne zaštite i Plan korištenja sredstava posebne naknade u 2016. godini, po kojem je planirano ubiranje 3.000.000 KM, što s prenesenim prihodima iz ranijih godina čini ukupno 19.069.840 KM.

Ovim planom predviđeno je 1.200.000 KM za transfere za posebne namjene – prirodne i druge nesreće, a 150.000 KM, za obuku i vježbe, koliko je predviđeno i za troškove učešća u provođenju mjera zaštite i spašavanja po naredbi Federalnog štaba civilne zaštite.

Za finansiranje preventivnih mjera zaštite i spašavanja, uz uslov da je dio sredstava za te namjene osiguran u Budžetu Federacije BiH, planirano je 600.000 KM. Ova sredstva mogu biti korištena samo u izuzetnim situacijama, kad nastane stvarna potreba i kad su ispunjeni svi zakonski uslovi. O njihovom korištenju odlučuje Vlada Federacije BiH.

Iznos od 900.000 KM ili 30 posto tekućeg godišnjeg priliva bit će utrošen za nabavku sredstava potrebnih za opremanje struktura civilne zaštite, a to su federalne specijalizirane jedinice, Federalni štab civilne zaštite, federalne službe zaštite i spašavanja, operativni centri civilne zaštite i deminerski timovi civilne zaštite.

U 2016. godini je planirano da 4.314.000 KM budu rezerva koja će u toku godine biti raspoređena na Transfer za posebne namjene – elementarne nepogode, prirodne i druge nesreće iz sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća, u slučaju da dođe do proglašenja stanja prirodne nesreće ili da budu potrebna dodatna sredstva za naknadu šteta od prirodne nesreće.

Rezerva u iznosu od 287.000 KM namijenjena je za slučaj proglašenja stanja prirodne nesreće i potrebu dodatnih sredstava za troškove učešća u provođenju mjera zaštite i spašavanja po naredbama Federalnog štaba civilne zaštite.

Iznos od 602.450 KM predviđen je kao pomoć kantonima i općinama za jačanje sistema zaštite i spašavanja iz sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća, a iznos od 4.849.490 KM za nabavku sredstava potrebnih za zaštitu i spašavanje, kao i opremanje struktura civilne zaštite

Na današnjoj sjednici razmatran je i prijedlog za dodjelu priznanja Federalnog štaba civilne zaštite za prošlu godinu i donesena Odluka o usvajanju liste dobitnika.

Priznanja će pojedinicima i kolektivima biti uručena na svečanoj sjednici Štaba povodom 1. marta, Dana civilne zaštite FBiH i Međunarodnog dana civilne zaštite, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.