Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ustavni sud RS: Vlada RS-a prekoračila ustavna ovlaštenja

ustavni sud rs

Ustavni sud Republike Srpske (RS) utvrdio je da član 3. Uredbe o prioritetnoj pomoći za sanaciju štete na stambenim objektima, izazvane poplavama, u maju 2014. godine, nije u saglasnosti sa Ustavom RS-a i Zakonom o Fondu solidarnosti za obnovu RS-a.

Sud je odlučio da Vlada nije imala ovlašćenje da svojim propisom odredi da pravo na sredstva pomoći za sanaciju štete na stambenim objektima imaju isključivo fizičke osobe koje su vlasnici stambenih objekata upisanih u Registar i podstanari koji su koristili poplavljene objekte do navedenog datuma, jer u Zakonu o Fondu solidarnosti za obnovu RS-a ne postoji takvo ograničenje.

Time je, ocijenio je Ustavni sud, Vlada prekoračila svoja ustavna ovlašćenja jer osporena odredba nije, dakle, donesena u cilju izvršavanja zakona, već je njome izvršeno neposredno uređivanje odnosa kakvo Zakon ne predviđa, čime je došlo do povrede ustavnih načela podjele vlasti i načela zakonitosti.

Ustavni sud je osporio i pojedine odredbe Zakona o izmjenama Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost RS-u, koje se odnose na stupanje na snagu ovog Zakona, kao i one koje se odnose na način i visinu obračuna doprinosa za solidarnost.

Ustavni sud je u ovome dijelu ustvrdio, naime, da su ova zakonska rješenja odraz cjelishodne procjene zakonodavca i politike u uređivanju predmetnih odnosa, čija ocjena ustavnosti nije u nadležnosti ovoga suda.

Ustavni sud RS-a je utvrdio da nisu ustavni i pojedini članovi u izmjenama i dopunama Zakona o stvarnim pravima u RS.