Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

objavili saopćenje

Održana sjednica Predsjedništva BiH

sjednica predsjedništva bih
FOTO: Predsjedništvo BiH

Predsjedništvo BiH primilo je na znanje obraćanje supervizora za Brčko distrikt Bosne i Hercegovine o pitanju blokade rada Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i štetnim posljedicama po investicijske projekte u BiH

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je primilo k znanju Informaciju Ministarstva odbrane BiH o deklariranju snaga u Sustav spremnosti sposobnosti za mirovne operacije Ujedinjenih naroda (United Nations Peacekeeping Capability Readiness System – PCRS).

Predsjedništvo BiH je dalo saglasnost Ministarstvu odbrane BiH da, sukladno procedurama Ujedinjenih naroda, uputi verbalnu notu s opisom doprinosa za PCRS.

Predsjedništvo BiH je zadužilo Ministarstvo odbrane BiH da, u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH, poduzme mjere i radnje iz svoje nadležnosti radi deklariranja navedenog doprinosa kroz Sustav spremnosti sposobnosti za mirovne operacije Ujedinjenih naroda i stvaranja uvjeta za eventualno upućivanje istih u mirovne operacije Ujedinjenih naroda, po donošenju Odluke Predsjedništva BiH, a sukladno zakonom definiranim procedurama.

Odluka o uništenju minsko-eksplozivnih sredstava

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o uništenju streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava Oružanih snaga BiH. Zadužilo je Ministarstvo odbrane BiH da u okviru propisanih procedura i metoda uništavanja, te provedbom međunarodnih sporazuma, ugovora i odluka prihvaćenih od strane nadležnih institucija BiH, u kapacitetima u ili izvan sistema odbrane uništi količine neispravnog/nesigurnog streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava koji su kao takvi identificirani nakon izvršenih kontrolno-tehničkih pregleda na LSM „Kula“.

Predsjedništvo BiH je usvojilo Izvještaj o izvršenju Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu koje će biti dostavljeno Parlamentarnoj skupštini BiH.

Usvojilo je Izvještaj o radu Povjerenstva za izbjeglice i raseljene osobe BiH za 2023. godinu.

Obraćanje supervizora za Brčko distrikt

Predsjedništvo BiH primilo je na znanje obraćanje supervizora za Brčko distrikt Bosne i Hercegovine o pitanju blokade rada Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i štetnim posljedicama po investicijske projekte u BiH.

Predsjedništvo BiH zahtijeva od članova Povjerenstva da se očituju o konstatacijama i navodima supervizora, o razlozima blokade i opstrukcije rada Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, te da o tome, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zaključka, dostave pisana izjašnjenja Predsjedništvu BiH – saopćeno je iz te institucije.