Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjedništvo BiH pokreće postupak za pregovore o graničnim prijelazima sa Srbijom

30_jednica_pbih

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na danas održanoj sjednici, između ostalog, donijelo odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije o graničnim prijelazima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Predsjedništvo BiH je dalo saglasnost za održavanje vježbe u 2017. godini u skladu s odredbama PfP SOFA iz 1995. godine i njegovih pratećih protokola, kao nastavak uspješno održanih vježbi CIVIL BRIDGE 14B i BOLD CHINTHE.

Donijelo je i Odluku o prihvaćanju sporazuma i određivanje potpisnika za Sporazum o saradnji u području turizma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Mađarske, ali i dalo odobrenje za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Makedonije o saradnji u području ruralnog razvitka.

Predsjedništvo BiH je na danas održanoj sjednici donijelo Odluku o pristupanju Bosne i Hercegovine Međunarodnoj konvenciji za zaštitu novih biljnih sorti od 2.12.1961. g. (UPOV konvencija), tekst Konvencije izmijenjen u Ženevi 10.11.1972., 23.10.1978. i 19.3.1991. godine.

Donijelo je i odluke o prihvaćanju sporazuma i određivanje potpisnika za Sporazum o financiranju za Interreg- IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020 CCI 2014TC1615CB004 između Europskog povjerenstva i Bosne i Hercegovine kao i Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Makedonije o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o produženju mandata grupi dočasnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u operaciji podrške miru Odlučna potpora u Islamskoj Republici Afganistan.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je primilo k znanju Informaciju o službenom posjetu delegacije Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Republici Austriji, 11. i 12. oktobra ove godine.

Na danas održanoj sjednici Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je primilo k znanju Informaciju o mogućem vojnom doprinosu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Zajedničkoj sigurnosnoj i odbrambenoj politici EU te daje načelnu saglasnost za angažovanje kontingenta Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, veličine do 40 pripadnika, u misiji obuke EU u Srednjoafričkoj Republici, nakon što se provede zakonom predviđena procedura.

“Daje se ovlast ministrici odbrane Bosne i Hercegovine da na predviđeni način informiše nadležne strukture EU o spremnosti Bosne i Hercegovine da uputi u misiju obuke EU u Srednjoafričkoj Republici kontingent Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Danas je donesena i odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Memoranduma o saradnji mladih između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Arapske Republike Egipat i Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije o graničnim prijelazima.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvaćanju sporazuma i određivanje potpisnika za Sporazum između Bosne i Hercegovine i Republike Portugal o razmjeni i obostranoj zaštiti tajnih podataka.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je prihvatilo Odluku Vijeća ministara i dalo saglasnost za pripremu i izvođenje NATO EADRCC vježbe otklanjanja posljedica katastrofe “Bosna i Hercegovina-2017”. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zadužuje Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine da u suradnji s NATO-om i nadležnim institucijama i organima u Bosni i Hercegovini izvrši obaveze pripreme i izvođenje vježbe, te nakon završetka vježbe i izvršene evaluacije (ocjene) podnese izvještaj Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je prihvatilo pokroviteljstvo nad “20. međunarodnim sajmom privrede – Mostar 2017.”, koji će biti održan u Mostaru, od 4. do 8. aprila 2017. godine.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je prihvatilo pokroviteljstvo manifestacije “Izbor sportiste godine 2016” u organizaciji Nezavisnih novina d.o.o., koja će biti održana u Sarajevu, 15. decembra 2016. godine.