Sarajevo

Održana svečana akademija povodom 28. godišnjice formiranja Prvog korpusa

prvi-korpus3

Tri brigade ove formacije ponijele su počasne nazive “slavna”, a četiri naziv “viteška”, a na časnom putu borbe za slobodu 6.585 pripadnika Prvog korpusa nesebično je žrtvovalo vlastite živote u odbrani najviših civilizacijskih vrijednosti i domovine BiH

Prvi korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) dao je nemjerljiv doprinos i imao presudnu stratešku ulogu u odbrani države BiH i njenog glavnog grada, ali i odbrani i očuvanju temeljnih civilizacijskih vrijednosti.

Istaknuto je to večeras na svečanoj akademiji, upriličenoj u Sarajevu povodom obilježavanja 28. godišnjice ove proslavljene formacije, čiji su pripadnici demonstrirali neviđenu hrabrost i odlučnost u odbrani od agresije na BiH 1992.-1995. godine.

Sudionike skupa pozdravio je i čestitke u povodu obilježavanja godišnjice formiranja Prvog korpusa uputio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, potcrtavajući stratešku ulogu i misiju tog korpusa.

– Da je agresor uspio u svojoj namjeri na samom početku agresije, a naročito 2. maja 1992. godine, sasvim je izgledno da bi se vrlo teško odbranila i država BiH – kazao je Džaferović.

Istaknuo je kako se radi o korpusu koji je u najtežim uvjetima odbrane i uz ogromne žrtve branio i čuvao multietničko tkivo BiH i sve građane Sarajeva, bez obzira na etničku ili drugu pripadnost.

– Rat je prestao ali borba za istinu još uvijek traje. Opsada je okončana, ali politička opsada Sarajeva još uvijek uveliko traje – upozorio je predsjedavajući Predsjedništva BiH, naglašavajući riješenost da se istraje u izgradnji Bosne i Hercegovine, države ravnopravnih građana i naroda.

Poručio je i kako slavna i časna odbrana glavnog grada BiH mora biti sačuvana od zaborava, “jer samo zahvaljujući toj borbi Sarajevo je danas slobodan evropski i otvoren grad”.

U obraćanju Hajrudin Grabovica, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo je rekao da su patriotske snage, koje su brojale preko 34.000 boraca, stale u odbranu glavnog grada domovine BiH.

“Misija Prvog korpusa je bila odbrana Sarajeva, ali u tim godinama, Prvi korpus je oslobodio i značajne prostore u okolini Sarajeva. Slomljena je kičma agresoru, osujećen je blitzkrieg, odnosno zauzimanje glavnog grada BiH za kratko vrijeme. Svi mi imamo obavezu da se sjećamo ovog dana”, naglasio je Grabovica.

Podsjetio je i da je Prvi korpus iznjedrio tri narodna heroja, od devet koliko ih ima u BiH, te da je imao 472 “Zlatna ljiljana”.

“U slobodu grada Sarajeva i BiH, Prvi korpus je ugradio 6.585 života. Obaveza je nas živih, ali i onih koji dolaze, da nikada ne zaboravimo djelo Prvog korpusa, te da ono bude zauvijek zapisano u historiji BiH, ali i šire. Mnoge su priče ispričane o herojstvima pojedinaca, ali i velikim odlukama mudrih komandanata, koji su zauvijek ispisali historiju grada Sarajeva i BiH. U zabludi su oni koji još uvijek misle da je BiH nemoguća i da je mogu podijeliti. Upućujemo poruku i našim prijateljima da računamo na njihovu pomoć, te da u BiH ima dovoljno prostora za sve one koji je doživljavaju svojom”, istakao je Grabovica.

Podsjetili su na brojna postignuća i stasanje Prvog korpusa u najtežim uvjetima za Sarajevo i BiH, naglašavajući važnost njegovanja kulture sjećanja, kako najzaslužniji sinovi i kćeri BiH nikada ne bi bili zaboravljeni.

Prvi korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine formiran je 1. septembra 1992. godine u skladu s Odlukom Vrhovne komande Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine, Predsjedništva RBiH i predsjednika Alije Izetbegovića.

Tri brigade ove formacije ponijele su počasne nazive “slavna”, a četiri naziv “viteška”, a na časnom putu borbe za slobodu 6.585 pripadnika Prvog korpusa nesebično je žrtvovalo vlastite živote u odbrani najviših civilizacijskih vrijednosti i domovine BiH.

Četiristosedamdesetdva pripadnika su nosioci najvišeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”, od kojih dvijestotridesetosam posthumno, a dvadesetdevet odlikovano je najvišim državnim priznanjima od Predsjedništva Bosne i Hercegovine i 19 pripadnika ratnim priznanjem “Srebreni štit”.

Tri istaknuta komandanta jedinica u sklopu Prvog korpusa (Enver Šehović, Safet Hadžić i Safet Zajko) posthumno su odlikovani najvišim armijskim odlikovanjem – Ordenom heroja oslobodilačkog rata.

Za prvog komandanta te proslavljene operativno-taktičke formacije postavljen je Mustafa Hajrulahović Talijan.

Za izuzetan doprinos odbrani grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine, Prvom korpusu je dodijeljena kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 2010. godine.

Svečana akademija u Memorijalnom centru Kovači propraćena je prigodnim kulturno-umjetničkim programom i izložbom te emitiranjem videozapisa o Prvom korpusu Armije RBiH.

U sklopu programa obilježavanja ove značajne godišnjice, predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić, danas su odali počast šehidima i poginulim borcima Armije RBiH i položili cvijeće na mezarju Kovači i drugim sarajevskim grobljima.

Istovremeno, nizom prigodnih aktivnosti u organizaciji Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo (KS) obilježena je 28. godišnjica formiranja Prvog korpusa ARBiH, a u znak sjećanja na sve heroje, šehide, poginule borce, branitelje Sarajeva i Bosne i Hercegovine, kao i poginule civile, koji su živote ugradili u njene temelje.

Odata je počast i položeno cvijeće šehidima i poginulim borcima Armije RBiH na Šehidskom mezarju Kovači i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića, mezarju kod Alipašine džamije, kao i grobljima – “Lav”, “Stadion”, “Sv. Josip” i “Sv. Marko”.

Povodom obilježavanja 28. godišnjice Prvog korpusa Armije RBiH, počast šehidima i poginulim borcima Armije RBiH odali su i predstavnici nižih nivoa vlasti u BiH, boračka udruženja, saborci i porodice.