Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Održana svečana sjednica Skupštine KS-a

svecana sjednica ks1
FOTO: I.K.

Svečana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo održana je večeras u Narodnom pozorištu povodom “Dana Kantona Sarajevo”.

Predsjedavajuća Skupštine Ana Babić je podsjetila da se Dani Kantona obilježavaju već 11 godina od 2. do 9. maja. Datumi nisu izabrani slučajno, 2. maj predstavlja početak odbrane od fašizma u proteklom ratu od 1992. do 1995. godine u Bosni i Hercegovini, dok se 9. maj obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

– Početak maja (1992.) je bio presudan za odbranu i opstanak, kako glavnog grada tako i cijele Bosne i Hercegovine. Nespremni i gotovo goloruki građani Sarajeva uspjeli su zaustaviti armiju koja je obučavana i opremana gotovo pola stoljeća.

Nažalost, odbrana Sarajeva nas je skupo koštala jer je više od 11.000 naših sugrađana ubijeno u 1.425 dana opsade, što je ujedno najduža opsada jednog grada u modernoj istoriji ratovanja. Ova agresija je bila tim užasnija što su vojne ciljeve u Sarajevu predstavljale bolnice, pijace, mjesta gdje je točena voda za piće, kao i sve zgrade, ulce i kvartovi grada. Upravo zbog toga je ogroman broj poginulih civila, odnosno djece, žena i starijih. Samo broj ubijene djece, koji prelazi 1.600, dovoljno govori za sebe.

svecana sjednica ks

I u tim najtežim godinama, kada su izazovi bili ogromni i kada su mnogi osporavali multietničnost i multikulturalnost, a agresor činio sve da ti epiteti ne stoje uz ime glavnog grada BiH, mi smo i tada njegovali univerzalne ljudske vrijednosti i principe koji počivaju na zajedništvu, toleranciji i međusobnom poštivanju – rekla je predsjedavajuća kantonalne skupštine.

Pozvala je da sada i ubuduće vlasti donose odluke stavljajući ih u istorjski, a ne u dnevno-politički okvir.

Tokom svečane skupštine dodijeljena su priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima, a laureatima su ih uručili predsjedavajuća Babić te kantonalni premijer Elmedin Konaković.

Povelja Počasni građanin Kantona Sarajevo bit će uručena Garryju Kimovichu Kasparovu, živućoj šahovskoj legendi. On nije mogao večeras biti u Sarajevu, ali je obećao doći i preuzeti priznanje. Njegova poruka Skupštini, koja govori da je iskreni prijetalj Sarajeva i Bosne i Hercegovine, emitovana je video linkom. Kasparov je podsjetio da je bez mnogo razmišljanja, u opasnim danima ratne 1994. godine došao u Sarajevo i sam odigrao simultanku.

Kasparovu se Povelja Počasni građanin dodjeljuje za izuzetne zasluge i doprinos u pružanju podrške građanima Sarajeva tokom četvorogodišnje ratne opsade te u širenju istine o ratnim dešavanjima u Sarajevu i BiH, kao i unapređenju međunarodne suradnje na načelima solidarnosti, demokratičnosti, humanosti među ljudima različitih nacija, vjera i kultura.

Osim priznanja Počasni građanin, dodijeljene su i Plakate Kantona Sarajevo za pojedince.

Jedan od dobitnika je Senad Hadžifejzović kojem je to priznanje uručeno za izuzetan doprinos u promicanju medijskih sloboda, istine o borbi i odbrani Sarajeva i BiH u proteklom ratu te u njegovanju istraživačkog novinarstva u funkciji objektivnog izvještavanja i kreiranja medijske scene u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Plaketa Kantona dodijeljena je i Nijazu Hastoru kao priznanje za izuzetan doprinos razvoju poduzetništva, privrednog i ekonomskog razvoja Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine u cjelosti, kao i za podršku obrazovanju i osnaživanju mladih na prostoru cijele države.

Umjesto Hastora, koji nije mogao prisustvovati svečanoj skupštini, Plaketu je preuzeo direktor ASA Holdinga Eldin Hadžiselimović.

Plaketa Kantona Sarajevo za pojedince dodijeljena je posthumno i Davorinu Popoviću za izuzetan doprinos izgradnji prepoznatljive sarajevske muzičke scene te kreiranju i očuvanju umjetničkog duha Sarajeva.

Priznanje je uručeno Popovićevom sinu Dariu.

Tokom svečane skupštine dodijeljena je i Plaketa Kantona Sarajevo za kolektiv, a pripala je Kadetskoj košarškaškoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine za postignute uspjehe i rezultate na evropskom prvenstvu te za doprinos razvoju i promociji sporta na području Kantona Sarajevo i afirmaciji države Bosne i Hercegovine.

U muzičkom dijelu svečane sjednice kantonalne skupštine nastupili su gudački kvartet maestra Dževada Šabanagića i baletni ansambl sarajevskog Narodnog pozorišta.