Službenim autom prešao 638 kilometara u Banjaluci za jedan dan

sluzbena auta

638 kilometara vožnje po Banjaluci u jednom danu – ako se vozite sužbenim automobilom Vlade RS, i to je moguće.

Bar po podacima koje je Vlada dostavila revoziru. Trošilo se i šakom i kapom, bez ikakve kontrole. Vozilo se i po RS-u, i dijelovima Federacije, mimo radnog vremena i poslovnih zadataka.

Revizor je utvrdio – više od 500 automobila voze Vladini službenici, a njihova vrijednost premašuje 100 miliona maraka. Da stvari budu gora, bar četvrtina iz garaže izlazi rijetko.

Službenim autom zabranjeno je voziti se od kuće do posla. Ipak, ispostavilo se da se to pravilo uporno krši. Najviše vozila izađe u četiri popodne, a vrati se u osam narednog jutra, ili odsustvuje tokom čitavog vikenda.

Najekstremniji primjer je vožnja od Banjaluke do Bijeljine i nazad. Podaci pokazuju da se za tu relaciju prelazilo od 450 do 1800 kilometara. I nabavna vrijednost automobila varira od institucije do institucije, iako su u pitanju isti modeli, od 40 do više od 100 hiljada maraka.

Iako je Vlada 2013. godine zaključkom odredila gornji prag od 60 hiljada, uskoro ga je ukinula, bar kad su ministarski automobili u pitanju. Ni na gorivu nisu ništa štedljiviji. Neki Vladini automobili troše od 30 do 120 odsto više nego što je uobičajeno.

Zbog netačno prikazanih podataka, nepotpunih izvještaja, i bespotrebnog obnavljanja voznog parka, revizor je zaključio – službena vozila Vlade i njenih institucija ne upotrebljavaju se na ekonomičan način, i postoji prostor za značajno rezanje troškova, koji bi se mogli smanjiti za više od četvrtine.