Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banja Luka

Održana završna vježba timova civilne zaštite u sklopu projekta “EU za bolju civilnu zaštitu”

civilna zastita vjezba banja luka (1)

Smatramo da će ovakvi događaji da ujedine cijelu Evropu, jer nepogode ne poznaju granice”, kazao je Ellero

U sklopu projekta “EU za bolju civilnu zaštitu” danas je u Banjaluci održana završna terenska vježba timova za urbano traženje i spašavanje, spašavanje na vodi i timova za kamp menadžment Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Projekat “Izgradnja kapaciteta i priprema BiH za Mehanizam civilne zaštite Evropske unije” priprema je BiH za članstvo u Mehanizmu EU za civilnu zaštitu, a u vježbi koja se odnosila na poplave i klizišta sa pratećim hazardima učestvovala su 172 aktera iz BiH i 30 iz Hrvatske. Projekat je finansirala EU, a provodili ga Ravnateljstvo Civilne zaštite Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske sa Asocijacijom za upravljanje rizicima (AZUR) iz BiH. Korisnici projekta su Ministarstvo sigurnosti BiH, entitetske uprave civilne zaštite i Odjel za javnu sigurnost Brčko distrikta.

Stefano Ellero, šef kooperacija u Delegaciji EU u BiH rekao je da EU finansira ovaj projekat sa 2,5 miliona evra s ciljem izgradnje kapaciteta i pripreme BiH za članstvo u Mehanizmu civilne zaštite EU. Prema njegovim riječima u okviru projekta je osigurana značajna količina specijalizovane opreme za traženje i spašavanje, kao i specijalizovane obuke u skladu sa evropskim praksama.

“Smatramo da će ovakvi događaji da ujedine cijelu Evropu, jer nepogode ne poznaju granice”, kazao je Ellero.

Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH, čestitao je akterima završne vježbe.

“Sve ove aktivnosti realiziramo kroz mehanizam kretanja BiH prema evropskom sistemu zaštite i spašavanja”, kazao je Cikotić i dodao da je razgovarao sa komesarom za krizno upravljanje Janezom Lenarčićem koji je rekao da će prijem BiH u velikoj mjeri zavisiti i od uspjeha realizacije završne vježbe.

Naglasio je da zahvaljujući izvještavanju u prethodnim danima o ishodu vježbe i onom što su imali priliku da vide danas mogu očekivati pozitivan ishod.

“Posebna vrijednost ovakve aktivnosti je saradnja i razmjena znanja, iskustava i ideja velikog broja aktera, tako da je proces neprekidnog usavršavanja i učenja jedan od najvećih benefita”, istakao je Cikotić te dodao da je kroz projekat u prethodne dvije godine certificirano oko 300 specijalista koji mogu biti i instruktori i dalje raditi obuku u ovim oblastima.

Damir Trut, direktor Ravnateljstva Civilne zaštite MUP-a Hrvatske rekao je da se današnjim događajem završava dvogodišnji projekat u kojem su osposobljavane snage civilne zaštite BiH kako bi mogli kompatibilno učestvovati u aktivnostima sa drugim snagama EU.

Milan Novitović, direktor Republičke uprave civilne zaštite bh. entiteta Republike Srpske rekao je da su učesnici u današnjoj vježbi pokazali opremljenost, obučenost, organizovanost i spremnost da reaguju u ovakvim situacijama. Kazao je i da sa vježbe građanima BiH i kolegama u okruženju šalju jasnu poruku da imaju kapacitete za prvi odgovor i prijatelje u EU i susjedima koji će pružiti pomoć kada to bude potrebno.

“Poučeni iskustvom, svjesni smo koliko su važne obučene i opremljene jedinice u akcijama zaštite i spašavanja koje mogu pružiti efikasan odgovor u prirodnim i drugim nesrećama”, rekao je Enes Memić, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Dodao je da je vježba prilika da se testira nivo operativne pripravnosti za efikasan odgovor u prirodnim i drugim nesrećama, poboljša operativna saradnja i poveća znanje o alatima i kapacitetima Mehanizma EU za civilnu zaštitu.

Kroz prvi dio projekta nabavljena je oprema za zaštitu i spašavanje u vrijednosti od milion evra za Ministarstvo sigurnosti BiH, entitetske uprave civilne zaštite i Odjel za javnu sigurnost Brčko distrikta.