Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tuzlanski kanton

Oduka kantonalne vlade: Svi ljekari koji su na birou biće zaposleni, ima ih 106

ukc tuzla
Foto: Fena/ Arhiva

Po riječima ministrice Bećirović na evidenciji Zavoda je 106 ljekara

Radni sastanak s ciljem realizacije inicijative poslanika u Skupštini Tuzlanskog kantona Lejle Vuković i Smaje Mandžića za zapošljavanje svih ljekara sa područja TK koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje TK okupio je danas predstavnike svih institucija u čijoj je nadležnosti provedba projekta.

Sastanku su prisustvovali premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, poslanici Lejla Vuković i Smajo Mandžić, ministrica zdravstva TK Dušanka Bećirović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK Fadil Alić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK Denis Husić i direktor Zavoda za zapošljavanje TK Miralem Softić.

Inicijativa iz juna

Naglasivši da je inicijativa nastala u junu nakon razgovora sa budućim mladim ljekarima, poslanica Lejla Vuković je kazala da su krenuli u skupštinsku proceduru koja je dobila jednoglasnu podršku, te je zahvalila premijeru koji je imao osjećaja za ovu problematiku i inicirao današnji sastanak.

U proteklih nešto više od godinu dana zdravstvenim ustanovama na području TK Vlada TK doznačila je oko 23 miliona KM za nabavku neophodne opreme a implementacijom ove inicijative zdravstvo na području TK bit će ojačano i kadrovski.

vlada tk
Foto: Vlada TK
Sa današnjeg sastanka

– Očekujemo realizaciju svega ovoga što smo investirali ali sve to možemo imati i nabaviti i dovesti na određeni nivo kada je u pitanju i oprema i aparati i sredstva rada ali ukoliko nemamo ljekara sve pada u vodu. Upravo iz tog razloga želimo da zaposlimo sve ljekare koji su na evidenciji Službe za zapošljavanje, da od njih gradimo sve ono što zdravstveni sistem treba. Vrsne ljekare, specijaliste u svojim oblastima i zaista smatram da je ovo pravi momenat. Sve ovo što smo radili kada je u pitanju oblast zdravstva tek treba da bude ‘naplaćeno’ u narednim godinama i da idemo u pravcu ozdravljenja zdravstvenog sektora na području TK – kazao je premijer Haliagić.

Po riječima ministrice Bećirović na evidenciji Zavoda je 106 ljekara.

-Oni će biti raspoređeni i u UKC i u domove zdravlja kojih na kantonu imamo 13. Ja se nadam da će sredstava biti dovoljno. Znate da je nastao vakuum od osnivanja medicinskog fakuteta nakon čega je došlo do odlaska generacije, dvije u mirovinu. Prijem novih ljekara nije pratio odlazak i nastojimo s ovim i da popunimo kapacitete koji su potrebni u našim zdravstvenim ustanovama – izjavila je Bećirović.

Na današnjem sastanku je dogovoreno da će biti ubrzane potrebne aktivnosti kako bi nadležne institucije što prije angažovale mlade ljekare, saopćeno je iz Vlade TK.