BiH

UIO

Oduzeti duhan i cigarete vrijednosti oko 60.000 KM

11/03/2021

Prilikom izvršenog pretresa pronađeno je 250 kg sitno rezanog duhana bez akciznih markica

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje proveli su dvije odvojene akcije na području Regionalnog centra Mostar i Tuzla. Tom prilikom privremeno su oduzeli sitno rezani duhan i cigarete. Ukupna tržišna vrijednost oduzete robe procjenjuje se na oko 60.000 KM, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

U skladu sa operativnim planom “Iznenađenje” službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaje u saradnji sa službenicima PU Mostar, u mjestu Ortiješ, na putnom pravcu Buna – Mostar prilikom kontrole putničkog motornog vozilo, jpronađeno je 1660 kutija cigareta, bez akciznih markica, različitih robnih marki, namijenjenih za dalju prodaju. Vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 10.000,00 KM.

U drugoj operativnoj aktivnosti službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla na području RC Tuzla uočili su vozilo u kojem se nalazila veća količina sitno rezanog duhana namjenjenog za daljnu distribuciju i prometovanje na području Tuzlanskog kantona. Prilikom izvršenog pretresa pronađeno je 250 kg sitno rezanog duhana bez akciznih markica, koji je privremeno oduzet, kao i putničko motorno vozilo koje je korišteno za prevoz sitno rezanog duhana. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe je 50.000,00 KM,

Protiv osumnjičene osobe bit će podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu – Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 a, Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH („Sl. glasnik BiH“, broj: 08/10).
U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UINO koristili su specijaliziranu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.