Oformljena radna grupa za reevidenciju članstva u DF-u

df-predsjednistvo

Predsjedništvo Demokratske fronte (DF) usvojilo je danas Strateške smjernice za buduće djelovanje, a nakon analize općinskih izbora, formirana je i Radna grupu koja će koordinirati unutarstranačke izbore i obaviti reevidenciju članstva.

Donesena je i Odluka da sve organizacije unutar DF-a obavljaju stranačke funkcije u tehničkom mandatu, do trenutka povođenja mjera Radne grupe.

Kantonalni predsjednici u tehničkom mandatu obavezani su da izvrše uvid u funkcioniranje svih općinskih odbora, da se upoznaju s trenutnim stanjem u odborima, ali sa okolnostima koje su doprinijele slabom izbornom rezultatu.

Oni su dužni da u roku od dva mjeseca podnesu izvještaj Radnoj grupi s prijedlogom imena članova povjereništva i predsjedavajućeg, na period od šest mjeseci, a u slučajevima da predlože reizbor osoba koje su te funkcije i do sada obavljali, to također moraju pismeno obrazložiti.

Kada su u pitanju općinske organizacije na području Republike Srpske i Brčko Distrikta, Radna grupa je ovlastila Sekretarijat i direktora stranke da dostave prijedloge članova povjereništva i predsjedavajućih, odnosno članova inicijativnog odbora za općinske i regionalne organizacije.

Nakon okončanja ovog procesa Glavni odbor Demokratske fronte raspisat će unutarstranačke izbore, najavljeno je danas iz DF-a, te je u saopćenju navedeno da je to urađeno zbog uspostave bolje komunikacije sa članstvom.

Na sjednici je usvojen i izvještaj o radu Pregovaračkog tima Demokratske fronte i finansijski plan za 2017. godinu.

Zbog kršenja statutarnih obaveza i nepoštovanja instrukcija vezanih za formiranje općinskih vijeća, Predsjedništvo DF-a iz stranke je isključilo Ivana Stankovića, Stipu Ćaletu, te Srđana Srdića i Adema Olovčića.