Mjere predostrožnosti

Oglasila se Agencija za sigurnost hrane u BiH nakon trovanja popularnim pićem u Hrvatskoj

sokovi supermarket kupovina
Ilustracija: Unsplash

Potvrđen je jedan slučaj trovanja nakon što su se društvenim mrežama proširile poruke u kojima se građane u Hrvatskoj upozorava da ne konzumiraju sokove i vode koje proizvodi poznati brend

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine nema službenih informacija o distribuciji potencijalno opasnog bezalkoholnog pića na bh. tržište.

“Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, za sada, nije obaviještena niti iz jednog službenog izvora informacija, o distribuciji potencijalno opasnog bezalkoholnog pića na bh. tržište”, rečeno je za Bljesak.info iz Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Dodali su da je Agencija upoznata s informacijama vezanim za sumnje na trovanje potrošača u Republici Hrvatskoj, nakon konzumacije bezalkoholnog pića, no kažu kako u toku pisanja odgovora, nisu raspolagali s još uvijek službenim očitovanjem nadležnih organa RH.

“Kao mjeru predostrožnosti, izvršili smo obavještenje nadležnih inspekcijskih organa o ovom slučaju, a kako bi bili u pripravnosti da poduzmu eventualno potrebne dalje radnje”, naveli su iz Agencije.

Podsjetimo, potvrđen je jedan slučaj trovanja nakon što su se društvenim mrežama proširile poruke u kojima se građane u Hrvatskoj upozorava da ne konzumiraju sokove i vode koje proizvodi poznati brend Coca Cola, jer uzrokuju spržene jednjake i želuce.

Slučaj je potvrđen u KBC Rijeka, a odmah tokom javljanja u Ustanovu i obrade u Objedinjenom bolničkom hitnom prijemu koja je prethodila hospitalizaciji izvršena je prijava nadležnim istražnim organima PU Primorsko-goranskoj.

Coca-cola Hrvatska je u utorak potvrdila da zna za slučaj trovanja njenom mineralnom vodom u riječkom kafiću, poručivši da se radi o izoliranom slučaju i da je otvorena za saradnju sa svim nadležnim tijelima.

“Svjesni smo izoliranog slučaja povezanog s jednom staklenom bočicom Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate od 330 mililitara. Izražavamo našu duboku zabrinutost i nadamo se brzom i potpunom oporavku osobe uključene u ovaj slučaj. U potpunosti smo otvoreni za suradnju sa svim nadležnim tijelima”, saopštili su iz Coca-cole.