Oglasila se i Vlada TK: Borci da se povuku, Novalić i Bukvarević hitno da dođu

BiH

sicki brod – borci – protesti2

Bivši borci i dalje drže pod blokadom petlju u Šićkom Brodu kod Tuzle, što već treći dan onemogućava odvijanje saobraćaja na ovom važnom dijelu saobraćajnica u Tuzlanskom kantonu (TK). Vlada TK saopćila je da se rješenje treba tražiti na federalnom nivou vlasti, javlja Anadolu Agency (AA).

Zahtjevi boračke populacije, koji se uprkos snijegu i hladnoći treći dan nalaze pod vedrim nebom, su usvajanje jedinstvenog boračkog registra, boračkih naknada i ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja iz budžeta.

Još jedan od zahtjeva okupljenih na petlji u Šićkom Brodu je poziv Salki Bukvareviću, federalnom ministru za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata da dođe u Tuzlu na pregovore.

I iz Vlade TK danas su uputili poziv federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ministru Bukvareviću da u što kraćem roku dođu u Tuzlu, da se susretnu sa borcima i direktno upoznaju s njihovim zahtjevima, te da im objasne realne mogućnosti za njihovo ispunjenje.

“Uzimajući u obzir o kojoj se populaciji radi, kao i da postoje i da su u upotrebi alternativni putni pravci, Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo unutrašnjih poslova do sada nisu smatrali za neophodno da policijskom intervencijom deblokiraju ovu saobraćajnicu. Imajući u vidu sve navedeno, kao i činjenicu da su se borci povukli s drugih saobraćajnica u BiH, kantonalna vlada je danas uputila i poziv braniteljima da zadrže dostojanstvo i da se povuku sa saobraćajnica, kako bi se privredni i društveni život mogao nesmetano odvijati, a da ostvarenje svih svojih prava branitelji traže putem nadležnih institucija sistema”, saopćili su iz Vlade TK.