BiH

Oglasile se ambasade Britanije i SAD-a nakon zaključaka VSTV-a BiH

27/10/2017

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva izražavaju duboku zabrinutost zbog zaključaka koje je u četvrtak usvojilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV), nakon informacija dostavljenih od Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba Republike Srpske.

Konkretno, smatramo uznemirujućim poziv VSTV-a za izmjenom Zakona o VSTV-u što bi omogućilo razrješenje sudija i tužilaca bez provođenja disciplinskog postupka.

Razrješenje sudija i tužilaca bez odgovarajuće procedure u suprotnosti je s ključnim garancijama Evropske konvencije o ljudskim pravima, te podriva vladavinu prava u BiH.

Smatramo da bi ovo otvorilo vrata neprikladnoj političkoj kontroli nad djelatnicima u pravosuđu BiH omogućavanjem njihovog razrješenja bez razloga ili provedbe odgovarajućeg procesa.

Ova odredba značajno ugrožava nezavisnost sudija i tužilaca širom BiH. Nezavisno i nepristrasno pravosuđe od vitalnog je značaja za vladavinu prava i ključna je demokratska vrijednost. Nezavisno pravosuđe mora biti u stanju da djeluje bez političkog uticaja ili drugih vanjskih pritisaka, uključujući medije.

Ideja nezavisnosti i nepristrasnosti jednako je važna kao i sama nezavisnost; pravda ne treba samo da bude zadovoljena, nego to mora biti i vidljivo.

Zabrinuti smo i zbog toga što je VSTV zadužilo tužilaštva da sastave spisak optuženih za ratne zločine na osnovu etničke pripadnosti, s obzirom na to da se time dalje politizira sudski postupak i procesuiranje predmeta ratnih zločina. Nadalje, zahtjev VSTV-a da im se dostave informacije o tome da li su sudije ili tužioci u izvještaju Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba Republike Srpske, bili predmetom istrage, vrši neprimjeren pritisak konkretno na ove osobe, ali u širem kontekstu, i na svakog sudiju i tužioca u zemlji.

Osiguravanje nezavisnosti i nepristrasnosti pravosuđa štiti povjerenje javnosti u pravosuđe. Nadalje, time se promovira vladavina prava i osigurava da sudovi ostanu glavni forum za rješavanje sporova u očima javnosti. Postoji potreba da se poboljšaju kriteriji za imenovanje i razrješenje sudskih službenika u BiH, ali bilo kakva poboljšanja treba da uzmu u obzir nezavisnost pravosuđa i osnovna ljudska prava, saopćeno je iz ambasada ovih zemalja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.