Oglasili se iz “Elektroprivrede BiH” povodom nestanka Jablaničkog jezera

jablanicko_jezero-1024×683

Ekstremno nizak nivo Jablaničkog jezera uznemirio je građane ovog grada ali i ekologe i ekološka udruženja, koji tvrde da je zbog ovako niskog nivoa vode nestao riblji fond jezera, te da je znatno oštećena i flora i fauna.

Kao glavni krivac etiketirana je “Elektroprivreda BiH”, koja kontrolira hidrocentralu. Naglo i preveliko puštanje vode, tvrde eksperti, napravit će ekološku katastrofu.

Ramiz Zahirović, direktor hidrocentrale “Jablanica” negirao je da je na pomolu ekološka katastrofa te da je sve rađeno planski.

– Imali smo ekstremno sušan period od septembra, a pogotovo decembar i januar a bila je velika potražnja za električnom energijom. Tako smo bili primorani da koristimo sve potencijale hidrocentrale. Nemamo neke stroge propise kada su i pitanju ove niske kvote, ali nije da se ovo prvi put dešava. Bilo je zadnji put 2005. godine slično. Znate da je bila suša, a potražnja za električnom energijom velika. Bilo je problema s grijanjem Zenici, ljudi su se onda grijali na struju. Situacija je bila alarmantna i sve je to dovelo do ovog puštanja vode, koje nije bilo nekontrolisano – naveo je Zahirović.

On je ponovio da je ovo bila vanredna i ekstremna situacija, ali da je ipak sve rađeno po planu.

– Konsultovali smo se i sa stručnjacima za riblji fond. Riblji fond s ovim nije nestao, on je migrirao. Ribe koje su bile vezane za akumulaciju su migrirale s njom. Možda u nekim baricama, koje su ostale, da riba strada, ali to nije katastrofa – kazao je Zahirović.

Na pitanje, kada će se stanje normalizirati, on navodi, kako se to ne može reći precizno, ali da se situacija već popravlja.

– Kiša koja je bila zadnjih nekoliko dana je popravila stanje. Nadamo se da će biti sve bolje i bolje.

Nestalo Jablaničko jezero, šteta nepopravljiva, ko će odgovarati?