Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

očekuju se hapšenja

Tužilaštvo BiH o akciji “Brend IV”: Šest osumnjičenih uposlenika u UIO-a

Banja Luka: Najavljen štrajk upozorenja radnika Uprave za indirektno oporezivanje BiH koji će trajati do ispunjenja zahtjeva
03.04.2022., Sredisnji ured Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Banjaluka (BiH) – Za sutra, 4.travnja, najavljen je strajk upozorenja radnika Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH a koji ce trajati do ispunjenja zahtjeva radnika. Strajk ce se provoditi svaki dan od 12.00 do 14.00 sati na radnim mjestima organizacionih jedinica UIO - granicnim prelazima, carinskim ispostavama, sjedistima regionalnih centara Sarajevo, Banjaluka, Mostar i Tuzla, kao i u Glavnoj kancelariji u Banjaluci.

Nakon što se aktivnosti na terenu u potpunosti okončaju, postupajući tužilac donijet će odluku o daljim aktivnostima u predmetu

Po nalogu Tužilaštva BiH provodi se akcija kodnog naziva “Brend IV” u borbi protiv koruptivnih krivičnih djela.

Akcija se odnosi na lica koji su službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), zaposleni u Grupi za sprečavanje prekršaja i krijumčarenja Regionalnog ureda UIO u Banja Luci.

Postupajući pod nadzorom tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH i po naredbi Suda BiH, policijski službenici SIPA-e, uz podršku MUP-a RS, na području Banja Luke, provode akciju koja je usmjerena na ukupno šest osumnjičenih osoba, uposlenih u UIO BiH, za koje se sumnjiči da su počinili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i primanje dara i drugih oblika koristi.

Nakon što se aktivnosti na terenu u potpunosti okončaju, postupajući tužilac donijet će odluku o daljim aktivnostima u predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Kako je danas objavljeno, akcijom su obuhvaćeni Jelena Majstorović, Stevo Savić, Radenko Popović, Vladimir Puzić, Vladimir Đurđević i Elvis Džafegić. Njihovo hapšenje se očekuje.

Povodom ove akcije oglasila se i Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

“Menadžment institucije i zaposleni u UIO nisu ni na koji način uključeni u aktivnosti koje su provođene, te ne posjedujemo informacije o preduzetim mjerama i radnjama nadležnih organa. Stav UIO je potpuno jasan, a to je obavezno zakonsko postupanje svakog zaposlenog u instituciji”, prokomentarisali su iz UIO BiH.