Oglasio se Bukvarević nakon što su borci najavili nove blokade

2704salko_bukvarevic1

Demobilisani borci su danas u Sarajevu najavili nove blokade ukoliko ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi, a tim povodom oglasio se i federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević.

On je rekao da dvije i po godine ministarstvo na čijem je čelu pokušava staviti u proceduru zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, ali je svo to vrijeme federalna ministrica finansija Jelka Milićević protiv toga.

– Bez obzira na to, nikada nismo čuli da demobilisani borci napadaju ministricu HDZ-a BiH Milićević i od nje zatraže ispunjenje svojih uvjeta. Očigledno ovdje ima političkih igara – rekao je Bukvarević za Faktor.

Naglašava da je Prijedlog zakona o demobilisanim borcima i pravima njihovih porodica utvrđen u saradnji sa Savezom demobilisanih boraca BiH i Jedinstvenom organizacijom boraca, te da ovaj zakon sa 15 predviđenih prava podržavaju najbrojnije boračke organizacije.

– Mi smo ispoštovali zaključke Parlamenta FBiH i uputili ovaj prijedlog prema Vladi 21. juna. Ugradili smo jedan član kojim je predviđena javna objava Registra kao i borački dodatak u skladu sa našim mogućnostima i ovlaštenjima. Ministrica Milićević je bila dužna dati mišljenje o prijedlogu i sačekao sam rok od 14 dana, ali ona nije ispunila svoju obavezu i zato sam dokument uputio u Vladu FBiH bez mišljenja iz ovog ministarstva- kaže ministar Bukvarević te dodaje da se nada da će Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca biti razmatran na sljedećoj sjednici Vlade te potom upućen u parlamentarnu proceduru.

Bivši borci su u kampu ispred bivše zgrade Vlade FBiH donijeli zaključak da je danas istekao rok od 30 dana do kada je trebala biti održana sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj bi se u proceduru uputili prijedlozi o boračkom dodatku i javnoj objavi registra. Također, nisu zadovoljni tekstom Prijedloga zakona.

– Dio demobilisanih boraca koji se nalaze ispred bivšeg sjedišta Vlade FBiH ima pravo na svoje mišljenje i zahtjeve koji prevazilaze naše mogućnosti. O tome će se izjasniti Vlada i Parlament FBiH koji imaju svoje nadležnosti– naglašava Bukvarević.