Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"objašnjenje" za javnost

Oglasio se Fikret Hodžić, ali ključne stvari “zaboravio” objasniti

hodzic (1)

U poslu s respiratorima nismo bili vođeni profitom. Naprotiv, s obzirom na vrstu posla koju smo uradili, našu zaradu bismo mogli smatrati skromnom

Nakon priče koju je objavio Fokus, a tiče se sumnjive nabavke 100 respiratora za Vladu FBiH, u poslu teškom 10,5 miliona KM, oglasio se jedan od glavnih aktera, tv voditelj i vlasnik firme “FH Srebrena malina” d.o.o., Fikret Hodžić.

U prilično patriotskom tonu Hodžić je svoju ulogu u nabavci respiratora iz Kine predstavio podvigom, u kojem se nije vodio profitom, već savješću i dugom prema zajednici. No, Hodžić u svom “objašnjenju” javnosti nije objasnio tri ključne stvari; ko mu je povjerio posao težak 10,5 miliona KM, koliko su respiratori plaćeni i od koje kompanije su kupljeni.

Umjesto toga, očekivano, poručio je da je sve urađeno u skladu s domaćim procedurama, te su u smislu izdavanja potrebnih dokumenata, bile uključene nadležne institucije, vlade, strane ambasade, nadležne agencije nekoliko zemalja. Evo šta je napisao Hodžić, koji je danima odbijao da odgovori na pitanja Fokusa o nabavci respiratora.

– Imam potrebu, zarad javnosti i svih onih koji još uvijek vole i žele čuti istinu, dati nekoliko informacija o nabavci medicinske opreme za potrebe zdravstvenog sistema Federacije, odnosno pacijenata i onih kojima bi životi mogli ovisiti o takvoj vrsti opreme:

Da, naša kompanija „FH Srebrena malina“, u vrlo specifičnim i teškim tržišnim uslovima, uspjela je nabaviti 100 respiratora za potrebe zdravstvenog sistema Federacije Bosne i Hercegovine. Najveći dio respiratora, njih 80, već je stigao u našu zemlju. O tome su izvještavali i brojni regionalni mediji.

Milićević: Nabavka respiratora urađena bez znanja Vlade FBiH i Federalnog štaba CZ

Kao što je svima poznato, respiratori su trenutno najtraženija roba na svijetu pa i najveće i najbogatije države imaju probleme u njihovoj nabavci. Naše zadovoljstvo je tim veće jer smo, iskoristivši svoje relacije i poslovne odnose s partnerima iz Kine, ovom nabavkom uspjeli značajno osnažiti naš zdravstveni sistem.

Istina, prije nekoliko mjeseci nismo pomišljali da ćemo se baviti i nabavkom medicinske opreme. Ali smo i dovoljno odgovorni da ukazanu priliku iskoristimo, naročito nakon uviđanja da bi bez uključivanja „FH Srebrene maline“, Federacija respiratore mogla čekati, kako je neko od kritičara i dobio informaciju, do septembra ili oktobra.

Preuzeli smo odgovornost, svjesni da tako umirujemo vlastitu savjest i vraćamo dug zajednici, a da će biti onih koji će i u humanom poslu i gestu pronaći osnove za napade – naveo je Hodžić u saopćenju.

Nakon pisanja Fokusa i Žurnala: Tužilaštvo provjerava nabavke medicinske opreme

„FH Srebrena malina“, dodaje on, uvezla je respiratore iz Kine, u transportu su korišćene usluge nekoliko međunarodnih aerodroma, carinske i sigurnosne agencije nekoliko država izdale su potrebnu dokumentaciju, kao i državne agencije specijalizirane za kontrolu i praćenje trgovine medicinskom opremom. Uz navedeno, niz međunarodnih organizacija prati svaki oblik i svaki segment trgovine respiratorima na globalnom nivou.

– Tako je bilo i sa našom isporukom. Uz navedeno, ispoštovani su svi domaći preduslovi, sve domaće obaveze i procedure. U posao su bile uključene nadležne institucije, vlade, strane ambasade s izdavanjem potrebnih dokumenata. Niko, ni na jednom meridijanu nas nije zaustavio i upitao: Kako to da preduzeće „FH Srebrena malina“ d.o.o. kupuje respiratore. Posao smo uspješno završili jer poštujemo zakone i procedure, ne petljamo i ne varamo.

Volimo zemlju i poljoprivredu, ali nismo „poljoprivredno gazdinstvo“. Da su nas oni koji se danas predstavljaju da znaju sve o nama nekada posjetili u Srebrenici, da su navratili do Sućeske, znali bi da iza nas stoji samo mnogo rada. Podršku nismo ni očekivali, ali poštedite nas i nepravednih i zlonamjernih napada – naveo je Hodžić.

On dalje ističe da je posao nabavke respiratora za Federaciju, iako je imao i humanitarni karakter, prije svega bio trgovina u kojoj je kompanija „FH Srebrena malina“ d.o.o. zaradila određeni novac.

– Oni koji se bave „prostim računicama“ već su nas proglasili milionerima. Neki drugi kažu da „živimo na kredit“. Istina je u sredini. Jako mnogo radimo, u kreditima smo, ali ostane dovoljno i za nas i naših deset radnika, za desetke kooperanata.

U poslu s respiratorima nismo bili vođeni profitom. Naprotiv, s obzirom na vrstu posla koju smo uradili, našu zaradu bismo mogli smatrati skromnom. Ali, ponavljamo, zarada nam i nije bila na prvom mjestu. A mi u „FH Srebrena malina“ nastavit ćemo vrijedno raditi, ulagati u sebe i u svoje proizvode, pa valjda dočekamo dan da naši ljudi budu i ponosni na nas – zaključio je Fikret Hodžić, direktora kompanije “FH Srebrena malina”.