BiH

Priča o respiratorima otvorila Pandorinu kutiju

Milićević: Nabavka respiratora je urađena bez znanja Vlade FBiH i Federalnog štaba CZ

27/04/2020

Tko je to i kako uradio uistinu treba istražiti, kaže se u odgovoru ministrice finansija u Vladi FBiH i komandantice Federalnog štaba Civilne zaštite

Autor: Semira DEGIRMENDŽIĆ/Fokus.ba

Priča o nabavci 100 respiratora za potrebe zdravstvenih ustanova u FBiH, a od kojih je njih 80 stiglo u subotu na Međunarodni aerodrom u Sarajevo dobija novu dimenziju. Podsjećamo, firma “FH Srebrena malina” d.o.o. iz Srebrenice, koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića dobila je posao nabavke respiratora za što joj je uplaćeno 10.5 miliona KM.

Ovu informaciju vlasti su pokušale sakriti, jer je Fokus.ba već desetak dana tražio na svim relevantnim adresama odgovor o tome da li je ova firma dobila ugovor o nabavci respiratora, ali niko nije želio odgovoriti, sve dok za naš portal iz UIOBiH nisu potvrdili da je informacija istinita, o čemu smo već pisali.

No, izgleda da je ova nabavka išla “tajnim putevima” i da su za nju znali samo pojedinci o čemu ćemo naše čitaoce izvještavati narednih dana.

Naime,  Jelka Milićević,  ministrica finansija u Vladi FBiH i komandantica Federalnog štaba Civilne zaštite kazala je za Fokus.ba da o nabavci respiratora “niko ništa ne zna”. Ministrica Milićević otkrila je i skandaloznu informaciju da Vlada FBiH, a niti Federalni stab CZ nisu dali saglasnost za nabavku ovih aparata.

– Kako je to urađeno da, nažalost, ni Federalni stožer Civilne zaštite ne zna jer nije donio nikakvu odluku o pokretanju nabavke. Ni na Vladi FBiH nikad nije data suglasnost na odluku o nabavci repiratora. Izgleda da je to urađeno mimo znanja i mimo procedura Stožera CZ. Tko je to i kako uradio uistinu treba istražiti- navodi se u odgovoru minsitrice Milićević za Fokus.ba.

Na naš dodatni upit, kako je onda uplaćeno 10,5 miliona maraka za nabavku respiratora, a što je prilikom dočeka aviona s ovom vrijednom pošiljkom u subotu potvrdio i premijer Fadil Novalić, od ministrice Milićević još čekamo odgovor.

I ova izjava minsitrice Milićević govori o “lovu u mutnom” u vrijeme vanredne situacije u vezi s pandemijom koronavirusa. Iza leđa građana koji su svakodnevno “bombardirani” informacijama o epidemiološkoj situaciji, broju onih koji ostaju bez posla te zdravstvenom biltenu nacije, kao i mjerama koje se “mijenjaju iz minute u minute” očigledno  se  dogovaraju veliki poslovi.

Poljoprivredno gazdinstvo dobilo posao od 10,5 miliona maraka za nabavku respiratora

Komentari

Autor: S. Degirmendžić/Fokus.ba

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.