BiH

Nepoznate okolnosti

Ograđen prostor oko rupe u sarajevskom parku

17/12/2018

Uposlenici KJKP 'Park' obavijestili su, podsjećaju iz Općine Centar, o toj neobičnoj pojavi Službu za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar

Radnici građevinske firme ‘Sela’ ogradili su prostor oko pukotine u zemlji, koja se pojavila iz nepoznatih okolnosti u Velikom parku, pored pješačke staze.

Prema prvim procjenama otvor je širok jedan i dubok sedam metara, te predstavlja veliku opasnost za prolaznike.

U saopćenju za javnost navodi se da su na terenu prošle sedmice bili predstavnici Općine Centar, kantonalnog Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, kantonalnog javnog komunalnog preduzeća ‘Park’, te građevinske firme ‘Sela’ da bi dogovorili aktivnosti koje je neophodno provesti u cilju osiguranja materijalnih i ljudskih dobara, te otkrivanja uzroka te neobične pojave.

– Tada je dogovoreno da se prostor ogradi, te da najkasnije do kraja današnjeg dana Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo dostavi smjernice za daljnje djelovanje, s obzirom da je Veliki park pod zaštitom te institucije – ističe se.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, prilikom obilaska terena, apelirao je na nadležne institucije da se maksimalno uključe u rješavanje tog problema i što prije dostave smjernice za djelovanje, naročito zbog činjenice da je velika frekvencija pješaka u tom parku.

Uposlenici KJKP ‘Park’ obavijestili su, podsjećaju iz Općine Centar, o toj neobičnoj pojavi Službu za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar. Ta služba je odmah, zajedno sa inspektoratom Općine Centar, izašla na teren te pokrila otvor, a prostor ogradila žutom trakom. Obaviješten je i Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS, a s obzirom na ozbiljnost situacije i Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, koji je dostavio prijedlog konkretnih mjera.

– Iako Općina Centar nije nadležna, svakodnevno prati situaciju na terenu, a poduzet će sve potrebne aktivnosti da bi problem bio riješen – navode iz te općine.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.