Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik NES-a

Ogrešević o mogućnosti da NES i SBiH napustiti “Osmorku” i na federalnom nivou

efendic ogresevic (1)

Čuju se i optužbe da su išli na ruku Stranci demokratske akcije, da su im otvarili prostor da se na neki način ponovo nađu u razgovorima oko formiranja vlasti, evo šta kaže Ogrešević

Nakon što su Stranka za BiH i Narodni evropski savez odlučili da više ne učestvuju u razgovorima o formiranju vlasti na državnom nivou, javnost u Bosni i Hercegovini se pita kakva je budućnost “Osmorke” i kako će se dalje odvijati proces formiranja vlasti, pogotovo na federalnom nivou. O formiranju vlasti, kadrovskim pitanjima i odnosima u “Osmorci” u emisiji “Sedmica” Radija Bosne i Hercegovine urednik Amir Sužanj razgovarao sa predsjednikom Narodnog evropskog saveza Nerminom Ogreševićem.

Nakon što ste vi istupili iz razgovora o formiranju vlasti na državnom nivou, javnost postavlja pitanje šta se događa sa “Osmorkom” na nivou Federacije. Vlast na federalnom nivou je isto tako značajna kao i na državnom, u nekim elementima čak i značajnija od ovoga što se događa na nivou države. Da li “Osmorka” na federalnom nivou postoji u onom obliku u kojem je bila do prije dva dana?

“Pa, u narednom periodu, naravno, sve će zavisiti od sadržaja. To je ono što nas je nagnalo da odustanemo od našeg učešća u državnoj vlasti. Kad govorim o sadržaju, mislim da moramo konkretizirati dogovor kad je u pitanju vlast na federalnom nivou. Mi moramo, prije svega, definirati ključne projekte i budžete za te projekte, i u putnu infrastrukturu kad su u pitanju auto-putevi i pravci, u energetskom sektoru… Moramo odrediti ključne politike i projekte na kojima ćemo odmah početi raditi. Za nas je izrazito bitno, naravno, da smanjimo doprinose. Mi smo se i u kampanji zalagali da ih sa 45 posto smanjimo na 30 posto, pa onda na 25 posto. I to optrerećenje na platu moramo smanjiti, moramo stvoriti pretpostavke da rastu plate uposlenicima, naročito u privatnom sektoru. Plate sa 600-700 maraka su male, inflacija je velika, tako da te stvari zasigurno moramo postaviti kao uvjet… Poljoprivreda, budžet poljoprivrede… Stranka za BiH i NES su zainteresirani za energetiku i poljoprivredu kao resore i naravno da moramo i unutar tih resora definirati politike, projekte, prioritete, šta u naredne četiri godine uraditi. Uglavnom, kao što sam rekao, moramo sad dogovoriti sadržaj jer nismo dogovorili sadržaj na nivou pregovaranja kad je u pitanju državni nivo vlasti. Taj sadržaj moramo dogovoriti sad kad je u pitanju federalni nivo”.

Može li se dogoditi da određena kadrovska rješenja naprave probleme i poteškoće na federalnom nivou?

“Mi nismo uopće razgovarali o kadrovskim rješenjima kad je u pitanju državni nivo. Što se NES-a tiče, to uopće nije bilo u suštini našeg istupanja jer nismo bili došli do tog nivoa. Nas zanima politika. Mi smo smatrali da se u pregovorima nismo trebali postaviti kao slabija strana. U Predstavničkom domu državnog Parlamenta “Osmorka” ima 13 delegata, SNSD ima 8, a 4 ima HDZ BiH. SNSD dobija 4 ministarska mjesta, 4 zamjeničke pozicije, HDZ 3 pozicije ministara i četiri zamjeničke pozicije, a “Osmorka” 3 ministarska mjesta i 3 zamjeničke pozicije. To nije dobro izbalansiran uticaj. Za nas nisu bili uvjerljivi argumenti da SNSD ili HDZ BiH imaju veliki broj delegata u Domu naroda jer ako smo partneri, onda smo ravnopravni partneri, onda se moramo na takav način i postaviti i dogovoriti sadržaj onoga na čemu ćemo raditi u mandatnom periodu. U Federaciji mislim da kadrovska rješenja ne bi trebala biti problem. Što se nas tiče nisu bila ni na državnoj razini. Kažem, sadržaj će sve definirati, i uvažavanje nas kao partnera”.

Od četvrtka se – doduše ne od vaših partnera, nego od pojedinih medija – čuju optužbe da ste vi na ovaj način išli na ruku Stranci demokratske akcije, da im otvarate prostor da se na neki način ponovo nađu u razgovorima oko formiranja vlasti. Kako komentirate te optužbe?

“Mi smo donijeli odluku prije svega iz razloga što smo smatrali da je to trenutak kad trebamo reagirati. Mislim da naša pozicija da mi trebamo sve prešućivati i da trebamo ugađati našim partnerima nije dobra, niti pregovaračka niti u ovome postpregovaračkom poslu pred formiranje Vijeća ministara i to je nas opredijelilo. Nama ni u primisli nije to da bismo mi mogli, niti smo išli da pogodujemo bilo kome”.

Od pojavljivanja same ideje “Osmorke” u Stranci demokratske akcije nekako se pokušao stvoriti narativ o izdaji države i državnih interesa. Zašto se to pojavljuje i kako vi uopšte vidite ideju “Osmorke” u ovom vremenu?

“Ja mislim da ta matrica i taj termin “izdaja” nije primjeren, da je to dnevnopolitički i da to zasigurno nije korektno prema bilo kojem članu “Osmorke” ali i drugim političkim akterima, govoriti tom terminologijom. Mi smo podržali Denisa Bećirovića i on je, hvala Bogu, pobijedio. NES je podržao i kolegij, rukovodstvo državnog Parlamenta, podržali smo Borjanu Krišto kao mandatarku, predsjedavajuću Vijeća ministara. “Osmorka” je strukturirana od osam većih i manjih stranaka, neke imaju, neke nemaju predstavnike u državnom Parlamentu. Naravno, to je proces usaglašavanja, slaganja, neslaganja, načina kako ko vidi da se politika i procesi mogu voditi. Ja mislim da se treba na tome raditi dalje”.