Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD

Kraj najveće blokade Kongresa u posljednjih 160 godina: McCarthy izabran za predsjednika

mccarthy (1)
Kevin McCarthy / FOTO: CNN

McCarthy je dobio dovoljan broj glasova tek u 15-om krugu glasanja, što je nezabilježeno još od vremena prije Građanskog rata u 19-tom stoljeću

Republikanac Kevin McCarthy u subotu rano ujutro izabran je za predsjednika Zastupničkog doma američkog Kongresa nakon velikih ustupaka tvrdolinijašima koji su doveli u pitanje sposobnost vladanja nove republikanske većine.

Slabiji rezultat republikanaca od očekivanog na izborima u nvembru ostavio ih je s tijesnom većinom od 222-212 i dao veliku moć desničarskim tvrdolinijašima koji se protive McCarthyjevu vodstvu.

Kad je Zastupnički dom nastavio kasnu noćnu sjednicu, McCarthy je bio na korak od pobjede u 14. krugu, ali mu je nedostajao jedan glas. Tom 57-godišnjaku iz Kalifornije glas je uskratio Matt Gaetz, a u jednom trenutku došlo je do žučne prepirke te je kolega republikanac Mike Rogers morao biti fizički udaljen.

McCarthyjeva pobjeda u 15. krugu glasovanja okončala je najveći zastoj u radu Kongresa u posljednjih 160 godina. Ona, međutim, jasno pokazuje poteškoće s kojima će se McCarthy suočavati u vođenju tijesne i stubokom podijeljene većine u Domu.

Naposljetku je pobijedio s razlikom od 216-212. Uspio je biti izabran glasovima manje od polovine članova Zastupničkog doma samo zato što je šest članova njegove stranke uskratilo svoje glasove – ne podržavajući McCarthyja kao vođu, ali također ne glasajući za drugog kandidata.

“Drago mi je da je sve gotovo”, rekao je McCarthy nakon posljednjeg kruga glasanja.

Tvrdo krilo republikanaca optužuje McCarthyja da je mekan i previše otvoren za kompromis s predsjednikom Joeom Bidenom i njegovim demokratima koji kontroliraju američki Senat.

McCarthy je pristao na njihov zahtjev da svaki zastupnik može u svakom trenutku pozvati na njegovu smjenu, čime je ograničio svoju moć glede usvajanja zakona o ključnim pitanjima, poput finansiranja administracije ili ograničavanja zaduženja.

Nedostatak dogovora ili čak dugi zastoj riskiraju bankrot koji bi uzdrmao globalno gospodarstvo.

Neki od tvrdolinijaša kažu da žele vođu koji će biti spreman prisiliti vladu na zatvaranje radi smanjenja potrošnje. Plan potrošnje američkog predsjednika Joea Bidena iznosi 3,5 biliona dolara.

“Dobili smo stvari transformacijske naravi”, rekao je republikanac Ralph Norman koji je naposljetku dao glas McCarthyju, nakon što mu se suprotstavljao cijelu sedmicu.

“Došlo je do promjena oko pitanja kako ćemo trošiti i dodijeljivati novčana sredstva koje će se pokazati istorijskim”, izjavio je republikanac Scott Perry, predsjednik Kluba za slobodu u Zastupničkom domu.

Vođa senatske većine, demokrat Chuck Schumer, upozorio je da će se ustupci na koje je pristao obiti McCarthyju o glavu.

“Ustupci Kevina McCarthyja ekstremistima u njegovoj stranci mogli bi dovesti do toga da republikanci, pristaše bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, izazovu zatvaranje vlade ili neplaćanje s razornim posljedicama za našu zemlju”, rekao je Schumer.

McCarthyijeva pobjeda uslijedila je dan nakon dvogodišnjice napada na američki Capitol 6. januara 2021. kad je nasilna gomila upala u Kongres u pokušaju da poništi izborni poraz tadašnjeg predsjednika Trumpa.

Rukovanje predsjedničkim čekićem daje McCarthyju ovlasti da blokira Bidenov zakonodavni program, prisili glasanje za republikanske prioritete u gospodarstvu, energetici i imigraciji te da nastavi s istragama Bidena, njegove administracije i njegove obitelji.