Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NES

Ogrešević: Zabraniti Dritanu Abazoviću da se više ikada pojavi u Potočarima

PXL_110722_94583857

Ogrešević smatra da izjava nije nespretna nego predstavlja svjesno negiranje i relativiziranje genocida počinjenog u Srebrenici

Predsjednik Narodnog evropskog saveza BiH Nermin Ogrešević saopćio je da izjava premijera Crne Gore Dritana Abazovića da genocid nije počinjen nad Bošnjacima, nego nad ljudima, nije nespretna, nego svjesno negiranje i relativiziranje genocida počinjenog u Srebrenici.

Smatra da je Abazović ovo izgovorio na mjestu najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, te da je svjesno zanemario suštinu, a to je da je “više od osam hiljada ljudi ubijeno zato što su bili muslimani, Bošnjaci, a ne zato što su bili – neki ljudi”.

– Genocid je skup krivičnih djela izvršenih s namjerom da se potpuno ili djelimično uništi nacionalna, etnička, rasna ili religiozna grupa, kao takva. Upravo ove kvalifikacije su dokazane u Sudu u Hagu. Šta se krije iza ovih izjava Abazovića, koje su direktno negiranje genocida i uvreda žrtvama na mjestu koje je simbol stradanja Bošnjaka, pokazat će vrijeme i dalje političko djelovanje Abazovića. Zasad je jasno da je on današnji skup u Potočarima iskoristio za svoje političko djelovanje u Crnoj Gori. Dotad, pozivam sve nadležne da Dritanu Abazoviću zabrane da se više ikada pojavi u Potočarima – navodi se u reakciji Ogreševića, saopćio je NES BiH.