Globus

Posebne veze

Delegacija Grada Sarajeva i gradonačelnik Dubrovnika odali počast žrtvama genocida

11/07/2022

Posebna je oduvijek bila veza između Sarajeva i Dubrovnika, još od razdoblja Dubrovačke Republike, kazao je gradonačelnik Mato Franković

Delegacija Grada Sarajeva zajedno sa gradonačelnikom Dubrovnika danas je odala počast žrtvama srebreničkog genocida u tradicionalnom Mimohodu sjećanja u Dubrovniku.

Zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva Mirela Džehverović i gradski vijećnik Toni Vukadin, boravili su u službenoj posjeti gradu Dubrovniku. Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin, primili su danas delegaciju Grada Sarajeva.

Razgovarano je o dosadašnjoj vrlo uspješnoj saradnji dva prijateljska grada.

Zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Mirela Džehverović se zahvalila gradonačelniku Frankoviću i saradnicima na gostoprimstvu te izrazila želju za nastavkom, ali i unaprijeđenjem saradnje dvaju gradova.

– Posebna je oduvijek bila veza između Sarajeva i Dubrovnika, još od razdoblja Dubrovačke Republike. Uistinu imamo iznimno dobre odnose koji traju bez obzira na brojne promjene vlasti, a koje ćemo nadam se nastaviti održavati s istim entuzijazmom i respektom u duhu zajedništva i prijateljstva – istakao je gradonačelnik Franković.

Potom je delegacija Grada Sarajeva prisustvovala tradicionalnom Mimohodu sjećanja koji je, povodom obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici, organizovalo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Dubrovačko-neretvanske županije i Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Dubrovnika.

Zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva Mirela Džehverović i gradski vijećnik Toni Vukadin su, zajedno s okupljenim učesnicima, odali počast žrtvama srebreničke tragedije i poslali poruku da se genocid koji je počinjen ne može i ne smije zaboraviti.

Nakon prigodnog obraćanja gradonačelnika Frankovića  u more su, u znak pijeteta prema žrtvama srebreničkog genocida, bačeni ljiljani.

U okviru zvaničnog programa posjete, delegacija Grada Sarajeva prisustvovala je i ceremoniji otvaranja 73. Dubrovačkih ljetnih igara, koja je održana jučer – saopćeno je iz Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.